Adományokból vásárolt új rohammentőt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2015. december 9., szerda | 19:24

Adományokból vásárolt új rohamkocsit állít forgalomba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata. A legkorszerűbb felszereltségű mentőautót a támogatók befizetéseiből tudták megvásárolni. A járművet december 9-én, szerdán vette át a szeretetszolgálat a budapesti Batthyány téren.

A szeretetszolgálat első online adománygyűjtő felhívására számos magánszemély utalt át néhány ezer forintos hozzájárulást, de a segítők névsorába négy budai kerületi önkormányzat és a Szerencsejáték Zrt. is feliratkozott.

A Máltai Mentőszolgálat csaknem negyedszázados múltra visszatekintő, önkéntesekből szerveződött professzionális mentőszolgálat, melynek rohamkocsiját évente 1500 alkalommal riasztja a legkritikusabb esetekhez az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A jelenlegi, évek óta használt jármű lassan kiöregszik a szolgálatból, pótlására 2014 őszén szervezett gyűjtést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a saját fejlesztésű www.adomanyozz.hu oldalán keresztül. A felszereléssel együtt több mint 40 millió forintos költség alig fél év alatt összegyűlt, az összeget részben magánszemélyek kis összegű befizetéseiből, részben gazdasági társaságok, valamint az I., a II., a III. és XI. kerületi önkormányzatok és a Szerencsejáték Zrt. hozzájárulásából sikerült előteremteni. A széles körű összefogás egyik emlékezetes pillanata volt, amikor Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakozó a Magyar Televízió Maradj talpon! című vetélkedőjében nyert 5 millió forintot ajánlotta fel az új máltai mentőautó megvásárlásához.

A Máltai Mentőszolgálat önkéntes orvosai és ápolói 1992-ben Németországból kapott adomány mentőautókkal kezdték meg szolgálatukat. Az azóta eltelt időszakban több tízezer beteget láttak el. A jármű a segélyszervezet budapesti, Batthyány téri központi épületének udvaráról indul, az esetek nagy részében a budai oldalról érkező segélyhívásokhoz küldi ki az OMSZ diszpécsere. A Máltai Mentőszolgálat járművén jelenleg több mint 120 önkéntes váltja egymást, mindenki a szabadidejében, ellenszolgáltatás nélkül látja el a szolgálatot. A rohamkocsi személyzete az Országos Mentőszolgálat szakmai elvei alapján végzi munkát, de a máltai mentősök azt is vállalták, hogy hálapénzt semmilyen körülmények között nem fogadnak el – mint mondják, „jutalmuk a megmentett élet”. A  Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata az életmentés mellett betegszállítást is végez, rendezvények helyszínein mozgóőrséget lát el, és gyakran szervez szakmai képzéseket is.


Az újonnan vásárolt rohammentő a korábbi autókhoz hasonlóan az ország legjobban felszerelt sürgősségi járművei közé tartozik, és a legmagasabb képzettségű mentős személyzet teljesít rajta szolgálatot. Az új autó 2016 januárjától fokozatosan váltja majd le a jelenleg használt rohamkocsit. 

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria