Átadták az oktató-nevelő munkát elismerő Kunszt József-díjat Kalocsán

Hazai – 2017. május 15., hétfő | 19:50

Tizenhetedik alkalommal ítélték oda az oktatás, nevelés és tudomány mecénásaként ismert Kunszt József érsekről elnevezett díjat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében működő oktatási intézmények kiváló pedagógusainak. Az átadóünnepségre május 15-én, a kalocsai Astriceum Érseki Múzeumban került sor.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az elismeréseket a díjalapító főpásztor, Bábel Balázs érsek adta át. Az ünnepségnek első ízben volt helyszíne a felújított, tavaly decemberben átadott Astriceum Érseki Múzeum.

Az egybegyűlteket – a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és Kalocsa város iskoláinak képviselőit, a díjazottakat, családtagjaikat, a korábbi kitüntetetteket, valamint több, a főegyházmegyéhez tartozó település polgármesterét – Bábel Balázs érsek köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy már a tizenhetedik alkalommal ismerhetik el az egyázmegye pedagógusainak munkáját. Az érsek a Máté-evangéliumból idézett: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő”, majd a főegyházmegye első érsekére, Szent Asztrikra – a helyszínt adó múzeum névadójára – irányítva a figyelmet beszélt a „régi kincsekről”, a 995-ben Pannonhalmán már működő bencés oktatásról. De új kincsekre is szükség van – hangsúlyozta. „Valaki rákérdezett, mi a jó tanár és a jó diák kívánalma. A válasz: a felkészültség, a digitális világban való jártasság az erkölcsi értékek talaján és a jó környezet” – idézte fel Bábel Balázs érsek, majd hozzátette: a jó tanár ismérve, hogy személyes példája tanítványainak egész életére kihat, a jó diákkal szemben az alapvető elvárás pedig a taníthatóság. Ha a kettő találkozik – a magister doctus és a docilis filius –, olyan lesz az iskola, amilyet szeretnénk, amilyennek lennie kell. 

A Kunszt József-díjat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézmények, a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolák, valamint a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott tanintézmények egy-egy pedagógusa kapja munkája elismeréseként. A tapasztalt, kiváló szakmai felkészültségű, eredményes, a gyermekekkel és a kollégákkal jó kapcsolatot ápoló, példás életű díjazottak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye részéről bronz emlékplakettet, intézményük fenntartója részéről pedig egyhavi bérnek megfelelő pénzjutalmat vehetnek át.

„Készülj fel igen sok megpróbáltatásra” – idézte Sirák fia könyvét Kránitz Mihály,  a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja ünnepi beszédében a tanári hivatást jellemezve. Már a feladat vállalása is kihívás a mai környezetben, mely nem kezeli értékén a pedagógusi munkát. A tanárnak gyakorta ellenszélben kell dolgoznia. Kránitz Mihály visszaemlékezett egykori tanítónőjére, Ili nénire, akinek halálos ágyához elhívták őt, az egykori tanítványt. „Sokat jelentett, hogy meg tudtam köszönni neki mindazt, amire megtanított. Gondoljuk át mi is, mivel tartozunk tanárainknak” – kérte a résztvevőket.

Kránitz Mihály a katolikus iskola küldetéséről szólva hangsúlyozta, a nevelés hatékonysága érdekében össze kell fogni minden érintettnek. Az Egyház jelenléte az oktatásban elsősorban arra kötelez, hogy az intézményben törekedjenek a szeretet légkörének megteremtésére és a keresztény látásmód – világnézet – megalapozására. Kránitz Mihály szerint az oktatói-nevelői küldetés apostoli tevékenység is, hiszen a pedagógus arra hivatott, hogy az egyetemes kultúrát összekapcsolja az örömhírrel. 

Idén Kalocsa város részéről Filvig Ágnes, a Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolájának pedagógusa munkáját ismerték el. A díjazottat Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester méltatta.

A főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású katolikus tanintézmények pedagógusai közül Nebojszki László, a bajai Szent László Általános Művelődési Központ tanára kapta az elismerést, munkáját Hajdók Róbert intézményvezető méltatta.

A főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézmények pedagógusai közül Paál Zsolt Tamás, a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanára munkáját díjazták, laudációját Tóthné Kovács Zsuzsanna intézményvezető mondta.

A főegyházmegye fenntartásában működő középfokú katolikus oktatási-nevelési intézmények részéről Sütőné Mohos Anita, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanára vehette át az elismerést. A díjazott munkáját Téglás László igazgató méltatta.

Az ünnepségen közreműködtek a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékei. Szólót énekelt Szekeres Kamilla ötödik osztályos, szavalt Balog Flóra hatodikos tanuló. A kórust Kis Judit készítette fel, az irodalmi részt Paál Zsolt állította össze. 

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek 2001-ben, az érsekség alapításának millenniuma alkalmából hozta létre a díjat, néhai elődje, a közművelődésért és a kultúráért sokat tevő Kunszt József (1790–1866) kalocsai érsek emlékére, aki az oktatást tartotta a legfontosabb nemzetnevelő feladatnak. Ennek jegyében a város arculatát jelentősen meghatározó intézményeket telepített Kalocsára.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria