Az egri bazilikában tartották az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanévnyitóját

Hazai – 2023. szeptember 11., hétfő | 14:19

Az egri bazilikában tartott szentmisével, illetve az azt követő díszünnepséggel kezdődött a 2023/24-es tanév az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen szeptember 8-án.

Ficzek László általános helynök a szentmisén úgy fogalmazott: a Szentlélek megvilágosító segítségét kérjük a tanév kezdetén, hogy tudásban gyarapodjunk, emberségben, szeretetben növekedjünk.

Mint mondta, gyermekként gyermeki imákat mondunk, de egyetemistaként is meg kell találni a személyes istenkapcsolat őszinte szavait. Kiemelte: az ember csak akkor lesz egész, ha tudása, hite és személyisége egyformán gazdagodik.

A szentmisét követő ünnepségen az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora arról szólt, bár az elsőévesek elhagyták otthonukat, mégis hazaérkeztek. Pajtókné Tari Ilona kiemelte: az egyetem – és az itt dolgozók minden tette – az ember érdekében van.

„Meggyőződésem, hogy emberközelibb világot, amelyben otthon érezzük magunkat csak összefogva, egymást segítve, egymást szeretve lehet teremteni” – húzta alá a rektor. – Az egyetemi évek azok, amikor az ember a legtöbb tudásra, szakértelemre tehet szert, amikor az elé táruló lehetőségeket kiaknázva megalapozhatja későbbi életét. „Ne mulasszák el kiaknázni ezeket a lehetőségeket!” – buzdította a hallgatókat.

A hallgatókat köszöntötte Kocsis Károly, a Miskolci Akadémiai Bizottság elnöke, kiemelve: a felsőoktatás és a kutatás kéz a kézben járnak.

Az ünnepi eseményen ismertették a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült hallgatók névsorát is. Idén Tajti Emma, Tóth Anna, Poscher Dominik Ádám, Tóth Ugyonka Helga, Papp Zoltán, Czikó Imola, Szilágyi Júlia, Eszenyi Panna, Urbán Orsolya, Kakas Barbara, Gonda Bianka, Pató Valentina, Bódi Cintia Maja, Pauer Csilla, Orosz György, Molnár Flóra, Bálint Zsófia, Bóna Csenge és Bodolai Réka Magdolna részesült az elismerésben.

Az eseményen Minczér Gábor alpolgármester is megosztotta gondolatait a tanévnyitó résztvevőivel, majd átadta a város kulcsát, ezzel azt jelképezve, hogy a megyeszékhely polgáraivá fogadták a felvételt nyert hallgatókat.

Zaja Barbara, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke is köszöntötte a fiatalokat. Az elsőévesek nevében Pfeffer Balázs mondott beszédet.

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Fotó: Szántó György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria