Az Egyház olyan lesz, amilyenné mi tesszük – Jubileumát ünnepelte a szombathelyi Martineum

Hazai – 2022. november 14., hétfő | 13:18

Az Egyház megújulását, a katolikus tanítás, kultúra és erkölcs megismertetését, keresztény szellemiségű közéleti célok képviseletét küldetésül vállaló Martineum Felnőttképzési Akadémia november 12-én ünnepelte jubileumát. Székely János szombathelyi megyéspüspök hálát adott a harminc évért, és megáldotta az épületet.

Bensőséges ünnepségre gyűltek össze Szombathelyen a Martineum „barátai”: egykori és jelenlegi dolgozók, képzéseinek korábbi és mai résztevői.

Jelen volt Pallavicini Erzsébet, akinek testvére, Pallavicini Frigyes őrgróf a Martineum megépülésének egyik legmeghatározóbb támogatója volt. Az augusztus 8-án elhunyt Frigyes őrgrófot november 11-én temették.

Maurer Péter, a Martineum igazgatója az alapító okiratból idézve fogalmazta meg az intézet küldetését:

az Egyház megújulását segíteni, hozzájárulni a katolikus tanítás, kultúra és erkölcs szélesebb körben való megismertetéséhez, bekapcsolódni keresztény szellemiségű közéleti célok megvalósításába, képezni a keresztény értelmiséget.

A Martineum mindezt a hozzá kapcsolódókkal való együtt gondolkodásban, együtt imádkozásban próbálta tenni.

„Mi vagyunk az Egyház. Az Egyház olyan lesz, amilyenné tesszük. Élő Egyházban nekünk élő taggá kell válnunk és dolgoznunk mások és magunk üdvösségért” – hangsúlyozta Maurer Péter.

Az intézményvezető köszönetet mondott a múltban és jelenben a magyar kormánytól és a Szombathelyi Egyházmegyétől kapott támogatásokért: a magyar kormánytól 2012-ben 15 millió, 2013-ban 8 millió, 2016-ban a Szombathelyi Egyházmegyén keresztül 65 millió forint támogatásban részesültek, melyből az épület korszerűsítése valósult meg, és legutóbbi lépésként megépült az akadálymentességet biztosító lift épült meg.

Horváth József alapító igazgató visszaemlékezésében felidézte a hőskort, azt az összefogást, aminek köszönhetően az egykori kolostorépületből korszerű, képzésekre alkalmas, szálláshellyel rendelkező intézmény lett.

A Martineum külső és belső építkezés eredménye.

Folyamat volt, ahogy alakult az épület, és folyamat, ahogy alapítói elmélyedtek a funkcióul választott szakterületben, a felnőttképzésben – mondta Horváth József atya.

A Martineum a vallási élet újjászületését szolgálja; képzései ma is a szellemi tisztánlátást, az élet dolgaiban való eligazodást segítik

– emelte ki az alapító igazgató.

Székely János püspök a hála és köszönet szavait fogalmazta meg a támogatóknak, a házat működtető munkatársaknak.

Amikor Isten újrakezdést akar, kivisz embereket a pusztába, a szellemüket, gondolkodásukat formálja át. Ebből a mélységből származnak a megújulások”

– fogalmazott a főpásztor, majd ó- és újszövetségi példákkal támasztotta alá állítását.

Ma Európának van szüksége a gondolkodásmód átalakításra, ebben tud részt vállalni a Martineum. Alakítani a szívet, megtölteni a szellemet isteni gondolatokkal, ez mai hivatása – hangsúlyozta a szombathelyi megyéspüspök.

Végül Székely János püspök megáldotta a létrejöttének harmincadik évfordulóját ünneplő Martineum Felnőttképző Akadémia épületét.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria