Az elnéptelenedett Dráva menti falu idén is megtelt élettel a horvát–magyar búcsúra

Hazai – 2022. július 1., péntek | 18:15

Jézus Szentséges Szíve ünnepe alkalmából tartott búcsút a felsőszentmártoni plébánia június 24-én a napjainkra gyakorlatilag elnéptelenedett Dráva menti Révfaluban. A település kápolnája előtt felállított tábori oltárnál Pavlekovics Ferenc pécsi plébános és az egyházmegye papjai mutatták be a szentmisét.

Révfalu, azaz Drvljance a Duna-Dráva Nemzeti Park területén helyezkedik el a magyar–horvát államhatár közelében. 1910-ben a falunak 192 lakosa volt, köztük 48 magyar és 135 horvát, de a ’80-as években már csak kilencen lakták. Végül mindenki elvándorolt a településről, de évről évre, a búcsú közeledtével szorgos kezek rendezik a terepet, hogy az érkező vendégeket illendően tudja fogadni a helyszín. A Dráva menti horvát hívek erősen kötődnek Jézus Szentséges Szívének tiszteletéhez, az ünneplés is az egykori búcsúkat idézi: kegytárgyakat, búcsúfiát vásárolnak, a nap közös ebéddel, esetenként folklórműsorral zárul.

A lényegében elnéptelenedett település és annak Jézus Szíve nevét viselő utcája (Ulica Srca Isusova) élettel telik meg erre az ünnepre. Az 1925-ben emelt kápolna harangja ünnepi szentmisére hívja a környékbeli, valamint az elszármazott híveket, akik gyalogosan, autóval vagy épp kerékpáron érkeznek, hogy együtt imádkozzanak és énekeljenek a szintén Dráva menti településekről származó papokkal.

2021-ben Révfaluban tartották az országos horvát zarándoklatot, akkor a szentmisét Đakovo (régi magyar neve: Diakovár) nyugalmazott érseke, Marin Srakić mutatta be Felföldi László pécsi megyéspüspökkel és az egyházmegye papjaival együtt. Idén Csúzdi Illés felsőszentmártoni plébános hívta meg magyarországi és horvátországi paptársait a közös ünneplésre, a liturgia főcelebránsának Pavlekovics Ferenc pécs-kertvárosi plébánost kérte fel.

A felsőszentmártoni templomból a papi áldást követően keresztutat és rózsafüzért imádkozva indult el a gyalogos zarándokok csoportja a reggeli órákban. A Dráva töltésén tizennégy keresztet helyeztek el az előre lekaszált részeken, majd a település előtt a hívek csoportjai bevárták egymást, és közösen vonultak a haranglábas kápolnához, amelyet erre az alkalomra felújítottak. Ennek köszönhetően a harangszót elektromos szerkezet indítja, és most már napjában háromszor szólal meg.

Az ünnepi szentmisét, amelynek első részét magyarul, a második részét horvát nyelven mutatták be, a zarándokokért, családtagokért, fiatalokért, gyerekekért ajánlották fel. Pavlekovics Ferenc homíliájában a találkozás örömét hangsúlyozta. Ez az alkalom találkozást jelent egymással és Jézussal, aki erre a találkozóra várta a híveket. A szív és az értelem kapcsolata hatással van életvitelünkre és gondolkodásunkra – emelte ki beszédében a plébános, aki arra buzdított, hogy Jézus szívéhez váljunk hasonlóvá, amely tele van irgalmas szeretettel, ő az erő végtelen forrása, amiből mindenki meríthet, amiről mindenki példát vehet, hiszen Jézus Szíve szerető szív. Legyen a mi szívünk is szerető Jézus iránt, valamint embertársaink iránt – fogalmazott a szónok.

A mise énekszolgálatát Gulyás Andrásné kántor végezte, akinek vezetésével befejezésül elénekelték a „Boldogasszony anyánk” (Zdravo Djevo) kezdősorú himnikus Mária-éneket, valamint a déli harangszó közben az Angyali üdvözletet is elimádkozták.

A Drávakeresztúri Horvát Önkormányzat vendégül látta a búcsúsokat, akik hitükben megerősödve tértek vissza otthonaikba.

Forrás: Taragyia Györgyné/Pécsi Egyházmegye

Fotó: Kollár Ákos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria