Az FBI és a külügyminisztérium együttműködésében tért vissza hazánkba a két évtizede eltűnt harang

Hazai – 2022. október 20., csütörtök | 16:33

Magyar–amerikai együttműködés nyomán 21 év után az Egyesült Államokból visszaérkezett hazánkba a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-bejegyzésében október 19-én. A harangra Horváth Márta, a Louisiana állambeli magyar közösség egyik tagja lett figyelmes, neki köszönhető, hogy megakadályozták a továbbadását.

Napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából – tájékoztatott a politikus. A jászteleki Havas Boldogasszony-kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját. A korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is 2022 februárjában az amerikai Louisiana államban a helyi magyar közösség egy tagja, Horváth Márta ismerős feliratokkal díszített harang fotójára – mely egy régiségkereskedésben készült – lett figyelmes az Egyesült Államokban élő magyarok virtuális közösségének Facebook-csoportjában. Ő értesítette Turóczi Lászlóné Edinát, a jászteleki művelődési ház vezetőjét, aki a helyi egyházközség közösségi oldalát is kezeli.

A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegysége is tudomást szerzett az esetről. A történetbe a magyar diplomácia is bekapcsolódott, és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony-kápolna elveszettnek hitt harangját – írta Facebook-posztjában a magyar diplomácia vezetője.

A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopást és az országból történt engedély nélküli kivitelt bizonyítania, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjtenie, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátotta. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja – olvasható a bejegyzésben.

„A magyar–amerikai együttműködés keretében huszonegy év és több ezer kilométer után a harang ma (október 19-én – a szerk.) visszaérkezett Magyarországra, és csupán napok kérdése, hogy visszakerüljön Jásztelekre, oda, ahova mindig is tartozott” – zárta Facebook-bejegyzését a külügyminiszter.

Forrás és fotó: Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldala / MTI / Szoljon.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria