Beer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrát

Hazai – 2020. június 26., péntek | 13:58

Június 21-én Kisbéren Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a helyi Nagyboldogasszony-templomban. A liturgiát követően megáldotta a Szent János téren álló felújított Nepomuki Szent János-szobrot.

A szentmise előtt Magyaros László plébániai kormányzó köszöntötte a püspököt, a jelenlévőket és a rádióhallgatókat (a szentmisét a Magyar Katolikus Rádió és a Kossuth rádió élőben közvetítette). Beer Miklós elmondta, hogy életében először van Kisbéren, de örömmel fedezte fel, hogy a régi iratokban a település neve Kis-Beer volt... A püspök a szentmise elején rámutatott: Hálát adunk a koronavírus-járvány lecsengéséért és a tanév végéért.

Beer Miklós prédikációjában felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad ugyanott folytatnunk, ahol abbahagytuk a járvány kitörése előtt. Az emberi kapzsiság oka a sok nyomorúságnak, ami a világban van. Jézus szava nyomán meg kell tanulnunk bölcsen élni, hálát adva a a Jóisten által teremtett világáért, Jézus szeretetében meg kell osztanunk egymással a föld kincseit, jó testvérekként gondoskodnunk kell egymásról.

Az Úr küld bennünket, hogy mi legyünk az Ő szeretetének közvetítői, hogy vegyük észre a közöttünk élők gondjait. Higgyünk abban, hogy jobb lesz a világ a járvány után, ha újra visszatérünk az élet forrásához, ha újra visszatérünk hittel a minket szerető Istenhez.

Jézus ezt hozza hírül nekünk: „Ne féljetek!” Beer Miklós felidézte Szent II. János Pállal való személyes találkozását, akinek pápaként ez volt az első buzdítása: „Ne féljetek!” Miért és mitől félhetnék én az Isten tenyerén? – tette fel a kérdést a püspök. Ezt a bizalmat szeretnénk átélni minden szentmisében, az örök élet reményében.

A szentmisét követően ünnepélyes keretek között átadták a Szent János téren álló felújított Nepomuki Szent János-szobrot.

Riez Gyula, a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány elnöke köszöntötte az ünnepségen megjelenteket és a vendégeket, köztük Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspököt, Sinkovicz Zoltánt, Kisbér város polgármesterét, Magyaros László plébániai kormányzót, Sal Lászlót, a szobor felújítását saját költségén végző A-Híd Zrt. vezérigazgatóját, Varga Zoltán Zsoltot, a szobor restaurátorát, valamint az alapítvány kuratóriumának megjelent tagjait, Batthyány-Schmidt Margitot, Batthyány Boldizsárt, Szentirmai Ildikót és Jámbor Róbertet.

A köszöntést követően Riez Gyula beszédében a szoborral kapcsolatos személyes élményét idézte fel, amelyet gyermekkora óta őriz: A téren áthaladva már akkor felfigyelt rá, hogy milyen rossz állapotú ennek a szentnek a szobra. Elhatározta, ha egyszer tehet érte valamit, akkor tesz is. 2018 nyarán az A-Híd Zrt. munkatársával, Dombóvári Évával és Sal László vezérigazgatóval elhatározták a kisbéri szobor felújítását. Varga Zoltán Zsolt 2020 tavaszán restaurálta az alkotást.

Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy vállalkozásuk hídépítéssel foglalkozik, amely a mérnöki hivatás talán legszebb feladatai közé tartozik. Az a példa, amit Nepomuki Szent János, a hidak és hídépítők védőszentje mutat – „amit megfogadunk, azt teljesítsük” –, egyben a vállalkozásuk hitvallása is.

Sinkovicz Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a szobor felújításával gazdagodott a város. Ezt követően ismertette a számos már elkészült, folyamatban lévő, illetve az elkövetkező években tervezett városi fejlesztést. Veres András győri megyéspüspökkel együtt nemrég jelentették be a plébániatemplom külső homlokzatának felújítását állami és egyházmegyei forrásból, illetve említette, hogy nemsokára megvalósul a templom melletti plébánia teljes renoválása is.

Az ünnepség zárásaként Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök megáldotta a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobrot.

Forrás: Kisbéri Római Katolikus Plébánia; Győri Egyházmegye

Fotó: Magyar Építők, Szabó Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria