Berta Tibor és Jákob János tábori püspökök ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten

Hazai – 2023. április 6., csütörtök | 15:42

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök vezetésével április 4-én, nagykedden ökumenikus áhítatot tartottak Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében.

Az áhítaton részt vevőket köszöntve Jákob János dandártábornok úgy fogalmazott, hogy a nagyhét a kereszténység szempontjából fordulópont, mindennek az alapja.

Berta Tibor dandártábornok azt hangsúlyozta, hogy a nagyhét a húsvét elmélyülése. „Ezekben a napokban az Egyház liturgiája megmutatja nekünk azokat a magasságokat és mélységeket, hogy hogyan kell a föltámadott Jézus elé állnunk. Ebben segített bennünket heteken keresztül a nagyböjti szent idő” – mondta a katolikus tábori püspök, majd kiemelte:

a Jézushoz való kötődésünkön és kapcsolatunkon múlik a húsvét.

Világunk azért van szétesve, mert nincs meg a kapcsolatunk Jézus Krisztussal. „Én azt hiszem, hogy

húsvét valójában a legnagyobb örömünk. Az az öröm, amellyel az Isten megkönyörült rajtunk. Az egész kereszténységünket a föltámadás üzenete hatja át.”

„A nagyhét eseményeivel a világtörténelem fordulópontjához érkezett. Nem véletlenül használjuk a kifejezéseket, hogy »Krisztus előtt« és »Krisztus után«. Ez egy olyan választópont volt, ami után megváltozott az ókori világ folyása” – fogalmazott Jákob János dandártábornok.

A protestáns tábori püspök hozzátette: a keresztények minden évben megemlékeznek a nagypéntek jelentőségéről, mert a megfeszített Megváltó és a feltámadott Jézus Krisztus valósága egzisztenciális fordulatra készteti az életüket.

A rendezvényen részt vett Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára; Kurtán Krisztina, a tárca gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkára és Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója. A zenei szolgálatot ezúttal is a Légierő Zenekar Veszprém végezte.

Az áhítat végén Berta Tibor dandártábornok külön köszöntötte a zenekar vezetőjét, Katona János alezredest, aki napra pontosan harmincnyolc évvel ezelőtt kezdte meg szolgálatát a Magyar Honvédségben, és néhány nap múlva nyugállományba vonul. Karmesterként e mostani alkalom volt az utolsó fellépése.

Szöveg: Szűcs László

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség

Fotó: Nagy Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria