Boldog Ceferinóra emlékeztek Szátokon

Hazai – 2022. május 19., csütörtök | 13:42

Szent II. János Pál pápa avatta boldoggá 1997. május 4-én Ceferino Giménez Mallát (1861–1936). A róla elnevezett, a Nógrád megyei Szátokon működő Ceferino Házban együtt ünnepeltek a Ceferino közösség tagjai. A május 7-i eseményen Kocsis Fülöp metropolita is jelen volt. Részleteket közlünk a ceferino.hu beszámolójából.

A szendrőládiak istendicsőítő énekeivel kezdődtek a megemlékezések. A Ceferino Ház udvarán felállított színpad adott helyet az ünnepségnek.

Megnyitóbeszédében Dúl Géza atya, a Ceferino Ház vezetője arra kereste a választ, hogy miért ünnepelünk, mit erősít bennünk az, hogy 25 éve a cigányságnak hivatalosan is van oltárra emelt „szentje”.

A dejtári községből érkezők Boldog Ceferino égi hazába költözéséről emlékeztek meg.

A rimóciaknak köszönhetően Szent Ferenc rablókkal való kalandját ismerhették meg a jelenlévők. A történet legnagyobb tanulsága, hogy a jó igenis képes legyőzni a rosszat. Elbűvölő éneket hallhatott a közönség.

A dejtáriak és szátokiak a cigánytánc szépségét tárták a jelenlévők elé. A fiúk legényese több mint egyéves tánctanulás eredménye. Délután az imatánc, imaösvény, kézműveskedés és vetélkedő közül választhattak a részvevők.

E programok után körmenet indult a templomhoz, Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezetésével. A körmeneti kereszt után a Boldog Ceferino-zászlót és -képet vivők sorakoztak fel.

A körmenet után bemutatott szentmisén mondott prédikációjában a főpásztor az Eucharisztia és a szentségek erejét, védelmét ajánlotta a drogok és a bűnös életformával szemben. Kiemelte: „Korunkban, amikor háborúk és szembenállások, a drog és az alkohol a sátán hatalmát támogatják az emberek között, nagy szükségünk van az ilyen ünnepekre, melyek békéjükkel, derűjükkel az Isten országát, Krisztus szeretetét erősítik közöttünk.”

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria