Cigánypasztorációs pedagógiai műhelyt tartottak Egerben

Hazai – 2024. március 15., péntek | 13:01

Harmadik alkalommal tartottak cigánypasztorációs pedagógiai műhelyt az Egri Főegyházmegyében, melynek ezúttal az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adott otthont március 13-án.

Németh Zoltánné, az egyházmegye társadalmi kapcsolatok és szakpasztorációs koordinátora köszöntőjében kiemelte, hogy egyfajta tudástranszfert szeretnének megvalósítani, vagyis az egyetemen keletkező ismereteket, tudást megpróbálják az általános és középiskolák világában kamatoztatni.

Bízik abban, hogy az egyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények minél több diákja részt vesz majd a roma szakkollégiumhoz hasonló szakmai műhelyben.

Koós Ede, az egyházmegye cigánypasztorációs referense köszöntőjében a társadalmi problémák közös megoldása kapcsán négy értéket vázolt föl. Ilyen a kereszténység, a magyarság, a cigányság és a cigány kisebbségi lét által megteremtődő kulturális civilizációs érték.

„Mindannyian fennmaradunk nemcsak értékteremtő művünkben, hanem létünkben is. A szeretettel teli ember élete tovább folytatódik a túlparton” – mondta. Beszéde végén a Szűzanyának, Boldog Ceferino Giménez Mallának, a cigányok védőszentjének és Boldog Emilia Fernandez Rodrigueznek, a cigányasszonyok védőszentjének közbenjárását kérte.

Hadnagy József, az Egri Roma Szakkollégium vezetője előadásában elmondta, hogy a hallgatói kezdeményezésre 2011-ben létrejövő szakkollégium célja a roma/hátrányos helyzetű hallgatók támogatása, segítésük a diploma megszerzésében, valamint a roma kultúra megismertetése és ápolása. Bárki lehet szakkollégista, aki roma származású vagy hátrányos helyzetű, aki nyitott a roma kultúra felé és aktivitásával segíteni tudja az  intézmény munkáját.

Fontos számukra az esélynövelés, a hátránykompenzálás, fejlesztés, társadalmi felelősségvállalás, egyéni életutak és a tanulási előmenetel támogatása, az, hogy képessé tegyék a diákokat, hogy a társadalom aktív állampolgárai legyenek valamint a spiritualitás. A közösségépítésen túl tartanak megküzdési, stresszkezelési, pályaorientációs képzéseket, pénzkezelési és gazdálkodási ismeretek megszerzéséhez juttatják a diákokat. Számos kiadványuk inspirálóan hat a diákokra. A szülők számára pedig hatalmas motiváció, ha látják a gyermekük szakmai előmenetelét, fejlődését. 2011 óta 68 roma származású egyetemista szerzett diplomát.

A program folytatásában a roma szakkollégium diákjai meséltek a közösségről, az identitás megerősítéséről és a tanulmányaikról. A jelenlévőknek pedig lehetőségük nyílt kérdések mentén szakmai megbeszélésre, tapasztalatcserére.

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria