Családpasztorációs papi találkozó – középpontban az emberi méltóság

Hazai – 2015. április 14., kedd | 18:37

Az emberi személy méltósága, az életvédelem és a családpasztoráció összefüggéseivel foglalkoztak április 14-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családbizottsága által szervezett családpasztorációs papi találkozó résztvevői Budapesten, az MKPK irodaházában.


A találkozót Bíró László családreferens püspök nyitotta meg, ő köszöntötte a mintegy negyven résztvevőt. A rendezvényen idén is jelen volt több egyházmegye családpasztorációs papi referense, valamint több szerzetes is bekapcsolódott a munkába.


Az emberi jogok politikát megelőző alapjáról beszélt Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Karának prodékánja. Az emberi méltóság és az emberi jogok viszonyát középpontba állító előadás a következő alapkérdésekből indult ki: Az emberi személy méltósága megelőzi-e az emberi jogokat? Az emberi méltóság az ember vele született valósága-e?  Schanda Balázs a 20. század egyik legmeghatározóbb katolikus gondolkodóját, Jacques Maritaint idézve arra mutatott rá, míg az emberi jogokban egyetértünk, addig az egyetértés alapjára nem kérdezünk rá, sőt meg is kérdőjelezzük annak létjogosultságát.

Az előadó szerint abban bizonytalanodott ma el a közgondolkodás, ki az ember, mi az emberi természet. Hangsúlyozta: ha nincs egyetértés arról, mi az alap, ha a jogokat megfosztjuk ettől az alaptól, akkor nem tudunk szembenézni a kihívásokkal.


Az élethez való jogot érő támadásokról Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója beszélt.

A résztvevők csoportos beszélgetésben foglalkoztak a találkozó alapkérdéseivel: Hogyan jelenik meg az élethez való jog a lelkipásztori gyakorlatban? Mit tehet a közösség az élet védelméért az élet kezdetén és az élet végén? Hogyan vonható be a helyi karitászcsoport az életvédelembe, az életellenes cselekedetek megelőzésébe?


Bíró László püspök kérdésünkre a témaválasztásról elmondta: a média a házasságot elavult, kisebbség által képviselt intézményként próbálja beállítani, és új ideológiát állít az emberek elé. Ezzel szemben Ferenc pápa és például Gerhard Müller bíboros is mindig hangsúlyozzák, a házasság nem ideológia, hanem antropológia.

Ezt a hétköznapok szintjén megélhetjük, de a jogbölcselet is világosan látja, hogy vannak a politikát, ideológiát megelőző valóságok. A jognak van mélyebb vonulata, amit nem a politika, nem az állam fogalmaz meg, hanem az emberbe íródott. Ha elszakadunk ettől felfogástól, sérül a valósággal való kapcsolatunk – hangsúlyozta Schanda Balázs előadása kapcsán Bíró László.

Frivaldszky Edit előadása rámutatott, hogy a mai embernek nincs veszélyérzete. Kúsznak be a közgondolkodásba az antropológiát sértő szlogenek, féligazságok, és észrevétlenül fertőzik meg a házasságot, családot. A felszínen elhangzó szép szólamok mögött a mélyben veszélyes ideológia rejtőzik. Erősítsük egymást, mert ha csak a felszíni benyomások érik házasságainkat, elindulhat az elbizonytalanodás – mondta a családreferens püspök.


A családpasztoráció egy a papok számos feladata közül – mutatott rá Bíró László, majd a papok túlterheltségére utalva kiemelte: így kevés idejük és energiájuk jut a lényeges feladatokra. Segítségre van szükségük. A családpasztorációs rendezvény bár rövid, de mégis megadja a találkozás lehetőségét a papok számára. Fontos, hogy segítségével rálássunk korunk problémáira, és erősödjön bennünk a helyes lelkipásztori szemlélet.

Fotó: Thaler Tamás

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria