Egyházi találkozót tartottak Budapesten a közel-keleti kereszténységért és a béke előmozdításáért

Hazai – 2021. szeptember 11., szombat | 16:42

Egyházi csúcstalálkozót szervezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága a szeretetszolgálat Batthyány téri központjában szeptember 9-én a közel-keleti kereszténységért és a szentföldi béke előmozdításáért.

A találkozón a keleti egyházi vezetők kifejezték hálájukat Magyarország és a Máltai Szeretetszolgálat felé, kijelentve: a magyar az egyetlen nemzet a világon, mely a Közel-Keleten a helyi egyházakkal együttműködve munkálkodik az ott élő emberek támogatásán és az keresztények megsegítésén.

A rendezvényen négy közel-keleti ország – Szíria, Libanon, Irak és Jordánia – egyházi és diplomáciai vezetői, képviselői vettek részt, valamint a Szuverén Máltai Lovagrend, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Szent Sír Lovagrend tagjai; Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius; a Magyar Katolikus Egyház képviselői és a magyar kormány tagjai.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedek óta dolgozik a Közel-Kelet egyes országaiban, segíti, támogatja az ott élőket, humanitárius és fejlesztési programokkal járul hozzá a térség stabilizálásához, erősítéséhez. A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága a Szentföld megsegítését tekinti elsődleges feladatának: ennek keretében iskolákat, szociális, valamint vallási életet szolgáló közösségi központokat finanszíroz.

A két szervezet személyes kiállással, testvéri találkozás keretében kívánta felhívni a figyelmet a Szentföldön és a tágabb Közel-Keleten zajló emberi krízisek áldozataira, különösen az üldözött keresztények helyzetére a világméretű katolikus találkozó, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején, ahhoz szorosan kapcsolódva. A találkozó résztvevőinek együttes kiállása szimbóluma a közel-keleti békére való törekvésnek és a testvéri együttélésnek.

A Szent Ferenc sebei-templomban felolvasták Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszöntőjét, majd Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A templomban Béchara Boutros Raï libanoni bíboros, a maronita egyház vezetője; Louis Raphaёl Sako bíboros, a káld katolikus egyház vezetője; Youssef Absi (I. József) görögkatolikus melkita pátriárka; William Shomali ammáni püspök, majd Michael August Blume nuncius mondott imát és áldást.

A találkozó a máltai központ refektóriumában folytatódott, ahol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében hangsúlyozta, a segítséget kell helybe vinni, hogy a keleti kereszténység ne tűnjön el a Szentföldről, és meg tudjon maradni a szülőföldjén. Azokat pedig, akiknek onnan el kellett menekülniük, úgy kell segíteni, hogy itt teljes életet tudjanak élni, és integrálódni tudjanak a magyar társadalomba.

Agnes Mariam de la Croix nővér, Béchara Boutros Raï, Louis Raphaёl Sako, Youssef Absi és William Shomali tanúságtételeiből a jelenlévők átfogó képet kaphattak a Közel-Kelet jelenlegi helyzetéről, a keresztények mindennapi küzdelmeiről, és arról, mit jelent számukra a magyar emberek támogatása.

A beszédekben kiemelték, a magyar kormány Hungary Helps Programja és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenléte, helyben végzett tevékenysége nem csupán a konkrét segítségnyújtás – a kórházépítés, a mozgó egészségügyi szolgáltatás, a higiéniai projektek, az elmenekült, de hazatelepülni vágyó családok otthonainak újjáépítése – miatt jelentős, de a testvéri közösségvállalás miatt is éppoly fontos.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára zárszavában megerősítette: a közel-keleti keresztények továbbra is számíthatnak a magyarok segítségére annak érdekében, hogy békében és biztonságban élhessenek.

Kapcsolódva az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz a testvéri találkozás keretében szervezett tanúségtétel célja az volt, hogy a résztvevők rámutassanak a közel-keleti kereszténység és szentföldi béke előmozdításának fontosságára. A szervezők úgy fogalmaztak: jóllehet a program a résztvevők összetételéből adódóan  protokolláris jellegű, mégis e testvéri találkozással őszintén kívánja felmutatni a békés együttélés egyetlen lehetséges alternatíváját.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria