Éljünk a hit tanúságtételében – Megújult a tabajdi Szent Kereszt felmagasztalása templom

Hazai – 2023. március 28., kedd | 16:25

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg március 17-én Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a felújított tabajdi Szent Kereszt felmagasztalása templomot. A főpásztor szentbeszédében a szamariai asszony és Jézus találkozásának történetén keresztül kiemelte: a templom megújítása a hit megújulásának jele egy hívőközösség életében.

A megyéspüspököt Kovács Zoltán plébános köszöntötte, és felelevenítette személyes emlékeit a templom felújítási munkálatairól. Idézte egy helybéli kisfiú szavait, aki szerint „meggyógyították” a templomban dolgozó munkások az épületet.

A 2022 októberében kezdődő munkálatokat a kormány ötmillió forinttal támogatta, az önerőt pedig a hívek adományai biztosították.

A plébános megköszönte a kormány és a hívek nagylelkű támogatását, és elmondta: a templom a megújulás helye és ősforrása, ahol az ember és az Isten bensőségesen tud találkozni. „Ahogy Jézus tanítványa, Péter a Tábor hegyén mondta: »Uram, jó nekünk itt lenni« – úgy a tabajdiak is elmondhatják: »Jó nekünk ebben a szép templomban Istenhez közelebb kerülni.«”

Spányi Antal püspök homíliájában a víz szimbolikájáról beszélt. A szamariai asszony és Jézus találkozásának történetén keresztül kiemelte: fontos, hogy a templomba belépve az ember megtapasztalhassa az Istennel való találkozást, megpihenjen, elcsendesedjen és erőt merítsen az élethez.

Jézus lassan tereli a szót arról a vízről, amely nekünk az élet feltétele, arra a vízre, amely több ennél, az örök élet feltétele.

A szamariai asszony lassan megnyílik erre, és felfogja, hogy amit adni akar az Úr, nem más, mint az élő és eleven hit. Jézus hitet kér, hitet nyújt és hitet ajánl az asszonynak, aki hitvallást tesz neki: „Tudom, hogy eljön az Isten Fia, aki majd mindenre megtanít bennünket.” És hallja Jézustól a tanúságtételt: „Én vagyok az, aki veled beszélek.”

Jézus ma is eljön mindannyiunkhoz, és felkínálja nemcsak a hitet, az örök élet vizét, hanem szeretetét, állandó jelenlétét is – mondta a főpásztor. –

Az embernek az ajándékul kapott hittel folyamatos feladata van, életté kell válnia benne.

Ahogy a templom is időnként megújul, úgy kell az Egyház tanítása szerinti hitéletet is újra és újra megújítani magunkban.

A keresztény embernek, aki a hitből él, kovásszá kell válnia a világban. Az Egyház nem rajtunk kívül létezik…

Az Egyház mi vagyunk, és nekünk kell képviselnünk a családban, az iskolában, a munkahelyen, bármerre járunk. Minden szavunk, gesztusunk, tettünk legyen tanúságtétel Jézus Krisztusról. Akkor Krisztus szeretetének, fényének tanúivá válunk. Akkor a mi életünk is a Jézustól kapott remény jele lesz ebben a sötét, aggodalmakkal teli világban. Mert Jézus az örök élet vizét adja nekünk, csak fogadjuk el a hitet, éljünk a hit tanúságtételében, hogy Isten szeretetével jobbá tudjuk tenni a világot – buzdított Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

A hálaadó szentmisén részt vett Tessely Zoltán helyi országgyűlési képviselő, Bárányos Csaba tabajdi polgármester és Zsirka László református lelkész is.

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Kovács Marcell

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria