Felföldi László püspök megáldotta a RÉV szenvedélybeteg-segítő szolgálat új épületét Szekszárdon

Hazai – 2022. június 11., szombat | 16:48

2017-ben kezdődtek az előkészítő munkálatai annak a beruházásnak, melynek eredményeként június 9-én ünnepélyesen megnyitották a RÉV (Remény, Élet, Változás) szenvedélybetegeket segítő szolgálat új konzultációs központját Szekszárdon, a Szent-Györgyi Albert utcában. A felújított épületet Felföldi László pécsi megyéspüspök áldotta meg.

Statisztikák hazánkban körülbelül egymillió főre becsülik az alkoholfüggők számát, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg minden tizedik magyar embernek alkoholproblémája van, és akkor még nem beszéltünk a drogfüggőkről, illetve azokról, akik rendszeresen szednek antidepresszáns szereket. Számukra jelenthet kapaszkodót a RÉV, azaz a Remény, Élet, Változás háza Szekszárdon.

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő szolgálat nappali szenvedélybeteg-ellátását 2021-ben összesen 125 alkoholista, drogfüggő vagy más szenvedélybetegséggel küzdő embertársunk és hozzátartozóik vették igénybe; az újonnan érkezett segítséget kérők száma 62 fő volt. Az 1999-ben alakult szolgálat szakemberei eddig 3836 alkalommal nyújtottak szakértő segítséget a rászorulóknak.

*

Az új központ ünnepélyes átadásán Kálóczi Andrea intézményvezető visszaemlékezett a szekszárdi RÉV huszonhárom évvel ezelőtti indulására, amikor a Katolikus Karitász egy országos hálózat részeként, állami támogatás hiányában indította el a segítő szolgálatot – három munkatárssal, egy hatvan négyzetméteres szekszárdi ingatlanban, a Munkácsy utcában.

Néhány évvel később megfogalmazódott a nagyobb ingatlanba költözés szükségessége, mert helyhiány miatt nem tudtak annyi embert fogadni, amennyinek segítségre lett volna szüksége. 2017-ben megvették a Szent-Györgyi Albert utcában található ingatlant, és európai uniós pályázati forrásokból megkezdődtek az átalakítási munkálatok. Időközben átvette az intézmény fenntartását a Pécsi Egyházmegye; támogatásával 2022 tavaszára befejeződött a RÉV új ingatlanának felújítása.

A felújított épületben több konzultációs szoba, csoportszoba, vizesblokkok, teakonyha és közösségi tér is helyet kapott.

A megnyitón jelent volt Felföldi László pécsi megyéspüspök, Horváth Kálmán kormánymegbízott és Gyurkovics János alpolgármester is.

Felföldi László beszédében kifejtette: a mindennapi életben Isten minden teremtménye megtalálja a földön a saját helyét. Mi, emberek mégis elégedetlenek vagyunk,

mindig kicsit többre, szebbre, jobbra vágyakozunk, pedig valójában a szeretet hiányzik az életünkből. Elkezdünk keresni valamit, amiről úgy gondoljuk, segíthet a szeretethiányos érzés csillapításán, de amit a szeretet helyett találunk, az magával ránt minket, lefelé.

A főpásztor a sziklára épített házról, valamint az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédeken keresztül szemléltette életünk próbatételeit, valamint a segítségnyújtás fontosságát. Kiemelte, az életsorsok között nem az a különbség, hogy milyen szenvedéseket kellett megélnünk, hanem az, ahogyan viseltük a szenvedést.

A sziklára épített házról szóló példabeszédben (vö. Mt 7,24–27) az élet a vihar, próbatétel és küzdelem, a szikla pedig a családot, a baráti és emberi közösséget jelképezi. Isten egymásnak teremtett minket, egymáshoz rendelve teremtett – fogalmazott a pécsi megyéspüspök.

Önmagunkat csak a másikkal való kapcsolatban tudjuk megtalálni – hangsúlyozta Feldöldi László. – Ha nincsenek értékes kapcsolataink, akkor nem találjuk meg önmagunkat, és akkor úgy érezzük, hogy minden kicsúszott a kezünkből, hogy magunkra maradtunk az út szélén, emberi, családi, krisztusi közösség nélkül, mint ahogy a rablók által kifosztott ember az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédben (vö. Lk 10,25–37). Ilyenkor meg kell találnunk azokat, akik segítenek nekünk, és nem kell félni a segítségkéréstől. Így tud segíteni a RÉV, és mi magunk is így tudunk segíteni másoknak.

Gyurkovics János alpolgármester köszönetét fejezte ki a szolgálat munkájáért, mely széteső családok, félresiklott életek, lejtőre került emberek kezét fogva adja meg az esélyt és a reményt a változásra, hogy visszatalálhatnak a helyes útra. A küzdő, felépülésben levő emberekért és családtagjaikért végzett munkát az új központ méltón szolgálja majd.

A rendezvényen egy szenvedélybeteg és egy hozzátartozó személyes tanúságtételének is részesei lehettek a megjelentek. Mindkettőjük életében jelentős szerepet tölt be a RÉV munkatársainak önzetlen jelenléte. Mint ahogy egyikük fogalmazott: „Köszönet a kedves szavakért, az együttérzésért, a törődő gondviselésért és legfőképpen az odaadó szeretetükért. Köszönet, hogy erőt adnak az erőtlenségben, és mint Jézus Krisztus karjai, felemelnek minket a nehézségekben.”

Az esemény Hódi Kata A menedék című meséjének a szolgálat munkatársai által árnyjátékkal kísért előadásával folytatódott, mely szimbolikusan a RÉV-házat mutatja be, ahol mindenki menedéket talál.

Az ünnepélyes megnyitó a szenvedélybeteg-segítő szolgálat új épületének püspöki megáldásával és közös imádsággal zárult.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria