Ferenc pápa ünnepélyes fogadása a Sándor-palota előtti téren – KÉPGALÉRIA

Hazai – 2023. április 28., péntek | 13:36

Április 28-án, pénteken délelőtt a Sándor-palota előtti Szent György téren Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápát.

A hivatalos pápai és a magyar himnusz elhangzása után Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Az eseményen többször is közvetlenül szót váltottak egymással.

Miután a díszmenet elvonult előttük, Novák Katalin bemutatta a Szentatyának az állami delegációt.

A magyar delegáció tagja volt Orbán Viktor miniszterelnök; Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke; Varga Zs. András, a Kúria elnöke; Polt Péter legfőbb ügyész; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Csák János kulturális és innovációs miniszter; Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország vatikáni nagykövete.

Ezt követően Ferenc pápa bemutatta a köztársasági elnöknek delegációja tagjait.

Az egyházi delegáció tagja volt többek között Pietro Parolin bíboros államtitkár; Edgar Pena Parra helyettes államtitkár; Paul Richard Gallagher, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára; Claudio Gugerotti, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusa; Robert Francis Prevost, a Püspöki Dikasztérium prefektusa; Erdő Péter bíboros, prímás; Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; José Nahúm J. Salas Castañeda, a budapesti apostoli nunciatúra tanácsosa és Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora.

A Szent György téren történt ünnepélyes fogadás után Ferenc pápa az államfő kíséretében bement a Sándor-palotába, ahol udvariassági látogatást tett a köztársasági elnöknél, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria