Szentmisével indították útjára a Franciscus Alapítványt

Hazai – 2024. március 16., szombat | 14:00

Március 13-án, Ferenc pápa megválasztásának 11. évfordulóján a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola kápolnájában bemutatott, nyitó szentmise keretében útjára indították a Franciscus Alapítványt, melyet – Ferenc pápa magyarországi látogatásain felbuzdulva – Rónaszéki János és Horváth Zoltán atyák, alapítók hoztak létre.

Az Alapítvány – mely elkötelezett a keresztény-katolikus értékrend mellett – elsődleges célja Ferenc pápa szellemi, azaz lelki és teológiai örökségének gondozása, és az ehhez kapcsolódó és ebből fakadó missziós – lelkiségi és társadalmi – tevékenységek támogatása és megvalósítása.

A nyitó szentmisében mondott beszédében Rónaszéki János atya kiemelte: Ferenc pápa megválasztásának pillanatától egyértelművé tette, hogy az Egyház belső megújulásának reformját szeretné előmozdítani. Az általa meghirdetett szegény és kilépő egyház víziója sokkal mélyebb tartalommal bír, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, ugyanis a kilépésre való felszólítás korántsem az Egyháztól való elszakadást jelenti, hanem éppen arra buzdít, hogy csak akkor tudunk kilépni a templomból vagy az egyházi közegből evangelizálni, ha előtte bent voltunk. Tehát a kilépés aktusa magában hordozza az azt megelőző bent levés valóságát, vagyis azt, hogy mi már találkoztunk a feltámadt Krisztussal az Egyházban, különösen is az Eucharisztiában és a többi szentségben. Lényege, hogy csak akkor tudjuk közvetíteni az evangélium örömhírét, ha mi magunk keresztények vagyunk, és nemcsak kulturális értelemben, hanem tényleges és személyes istenkapcsolaton alapuló keresztény életet is élünk. A kereszténység nem lehet csupán a társadalmat szabályozó kulturális rend, hanem egyéni és kollektív szinten megélt valósággá kell válnia.

Ferenc pápa látogatása feladatot és küldetést bízott ránk, minden katolikus hívő számára, hogy a Szentatya által képviselt egyházképet megértsük, elmélyítsük és gyakorlattá tegyük.

Ferenc pápa így fogalmaz:

„Napjainkban ebben a Jézus által parancsolt »menjetek«-ben jelen vannak az Egyház evangelizáló küldetésének mindig új helyszínei és kihívásai, és mi valamennyien meghívást kaptunk erre az új missziós »kilépésre«. Minden keresztény ember és minden közösség maga fogja felismeri, hogy melyik az az út, amelyet az Úr kér tőle. Ám valamennyien egyaránt arra kapunk indítást, hogy fogadjuk el ezt a hívást: lépjünk ki a saját kényelmünkből, legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára” (Evangelii gaudium 20).

Az Alapítvány vezetője, munkatársai és önkéntesei jórészt cserkész és regnumi felnőttek és fiatalok. Nagy tervük, hogy egy alapítványi, nonprofit keresztény, missziós kávézót nyithassanak az V. kerületben, a Ward Mária Iskola üzlethelyiségében Café Francesco néven, amely találkozási helyéül szolgálna majd keresztény, főként regnumi, cserkész, plébániai fiataloknak, illetve helyet adna majd hittel, Egyházzal kapcsolatos beszélgetéseknek is.

A Franciscus Alapítvány tevékenységét nyomon követhetik Facebook-oldalukon és honlapjukon, ahol adományokat is szívesen fogadnak.

Forrás és fotó: Franciscus Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria