Győri egyházi intézményekbe látogatott az ír nagykövet

Hazai – 2019. november 29., péntek | 11:28

November 14-én Győrbe látogatott Ronan Gargan, Írország újonnan kinevezett magyarországi nagykövete. A diplomata látogatást tett a Széchenyi István Egyetemen, a Prohászka-iskolaközpontban, a székesegyházban és a püspökségen.

A Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda kamarakórusa angol nyelvű, a győri Könnyező Szűzanyához szóló énekkel köszöntötte Ronan Gargant. Ezt követően az intézmény vezetősége beszámolt a 2019 tavaszán tett írországi útról, amelynek során csatlakoztak a Dublin Donnycarney negyedében található, a győri Könnyező Szűzanya tiszteletére emelt plébániatemplom felszentelésének 50. évfordulóját ünneplőkhöz. Ismertették a loughreai Saint Raphael’s College vezetőivel való találkozás részleteit is, melynek során a két intézmény képviselői megállapodtak abban, hogy a Szűzanya-tisztelet ápolására diákcsoportokat szerveznek, hogy a tanulók közös projektekben mélyíthessék el tudásukat a rendszeres konzultációk segítségével. Jelenleg egy fotópályázaton dolgoznak a Saint Raphael’s College részvételével. A tervek szerint az ír–magyar fotóanyag győri kiállítására a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) idején kerül sor. Írország kinevezett nagykövetét Méry László, az oktatási intézmény lelkésze is üdvözölte, aki kispapként az írországi Maynooth szemináriumában tanult.

Ezt követően Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója ismertette a Könnyező Szűzanya kegyképének történetét a Nagyboldogasszony-székesegyházban, ahol Ronan Gargan megkoszorúzta Walter Lynch clonferti püspök emléktábláját. Az ír főpásztor hozta magával Győrbe a Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festményt, miután a Cromwell-féle katolikusüldözés idején menekülni kényszerült hazájából.

Ronan Gargan győri látogatása a püspökségen zárult, ahol Veres András megyéspüspök látta vendégül. A fogadáson szó esett a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról és a Győrbe tervezett ír napról, amelyen a NEK-re érkező ír zarándokok is részt vesznek. A nagykövet kifejezte támogatását, és ígéretet tett arra, hogy segíteni fog abban, hogy minél több hazánkban tanuló vagy dolgozó honfitársa értesülhessen az eseményekről.

Forrás: Jakab Gábor/Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda; Győri Egyházmegye

Fotó: Ronan Gargan Twitter-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria