Hallgatói Támogató és Szolgáltató Központ indul az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Hazai – 2023. szeptember 14., csütörtök | 17:05

A soha nem látott felvételi számokról, a pedagógusképzések népszerűségéről, az újonnan induló szakokról, valamint a Hallgatói Támogató és Szolgáltató Központ megalakulásáról is szó esett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2023/24-es tanévének első sajtótájékoztatóján szeptember 12-én, Egerben.

Töretlen az Eszterházy Katolikus Egyetem népszerűsége, hiszen soha nem látott létszámmal, 3500 elsőéves hallgatóval indult el az új tanév az intézményben – ezzel az örömhírrel nyitotta meg szeptember 12-i sajtótájékoztatóját az intézmény rektora, Pajtókné Tari Ilona. Mint ismertette, országosan 30 százalékkal nőtt a felvételt nyertek száma, az EKKE-n azonban ezt is sikerült felülmúlni: itt a tavalyi évhez képest 40 százalékos emelkedésről van szó. A doktori iskolát 55-en kezdik meg, a szakirányú továbbképzéseket kétszázan, az alap- és mesterképzések valamelyikén pedig 3245-en tanulnak tovább. Hozzátette, ezek a számok az egyetem szellemiségének, az oktatás minőségének, a gyakorlatorientált képzéseknek és az „Eszterházy-érzésnek” köszönhetőek.

Az intézmény rektora beszélt arról is, hogy idén először indul el a kántor alapképzés 17 fővel, de újdonságnak számít a művészeti instruktor mesterképzés is. Pajtókné Tari Ilona örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a legnépszerűbbnek a pedagógusképzés bizonyult, minden második hallgató ezt a területet választotta. Hozzátette, emellett az informatikai, a sport-, valamint a gazdaságtudományi szakok is közkedveltek voltak a fiatalok körében. A rektor elmondta, hogy tanulmányaik során számos ösztöndíj-lehetőséggel élhetnek az itt tanulók. Ilyen a Gárdonyi, az Eszterházy vagy a Pyrker János nevét viselő ösztöndíj is. Utóbbi havonta 100 ezer forintot jelent abban az esetben, ha a hallgató tanulmányait követően az egyházmegye fenntartásában működő intézményben helyezkedik el.

Ezt követően az újonnan nyílt Hallgatói Támogató és Szolgáltató Központról beszélt Kerek-Bócsi Ivett. Az egység vezetője ismertette, hogy az új szervezet az Információs és Tanácsadó Iroda, a Karrier- és Pályatervezési Iroda és a Kortárssegítő Mentálhigiénés Tanácsadó Iroda munkáját viszi tovább. Céljuk, hogy minden területen segítsék a hallgatókat, fogják a kezüket a beiskolázástól kezdve egészen addig, amíg a diplomájukhoz jutnak. Hozzátette, az ösztöndíjakkal kapcsolatban is fordulhatnak hozzájuk, de az életvezetési tanácsadások biztosítása, a beiskolázási tevékenység koordinálása, valamint a kollégiumi ügyek irányítása is a központ feladatköréhez tartoznak. Kiemelte: egyedülálló szolgáltatásként lehetővé teszik, hogy mindezek a levelező tagozatosok számára is elérhetők legyenek, így szombatonként is működik az ügyintézés. Kerek-Bócsi Ivett úgy gondolja, fontos és hiánypótló az egység működtetése. Ezt alátámasztja az is, hogy a gólyatábor óta rengeteg hallgató tért be hozzájuk és kérte az ott dolgozó szakemberek segítségét.

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria