Hat külhoni pedagógusszervezettel lépett együttműködésre az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Hazai – 2023. június 9., péntek | 14:27

Hat határon túli magyar pedagógusszervezettel kötött együttműködési megállapodást az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) június 8-án Egerben, a Líceumban. Ennek értelmében az EKKE lehetőséget biztosít a határon túli köznevelési intézmények számára a Komplex Alapprogramba való bekapcsolódásra, valamint pedagógus-továbbképzések és felnőttképzési programok közös lebonyolítására.

Kétnapos szakmai programra érkeztek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre hat külhoni magyar pedagógusszervezet képviselői. Az eseménysorozat nyitányán Pajtókné Tari Ilona rektor köszöntötte a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete, valamint az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége képviselőit, hangsúlyozva: az egyetem elkötelezett mind a köznevelés, mind pedig a felsőoktatás területén az egységes Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatási tér létrejöttéért.

Ezen célunk élérése érdekében kiemelten fontos feladatunk erősíteni és tovább ápolni a szakmai kapcsolatokat a külhoni pedagógusszervezetekkel – hangsúlyozta. Emlékeztetett: a közös munka évtizedes hagyománnyal bír. Elmondta: olyan keretmegállapodás aláírására kerül most sor, amely révén az egyetem oktatói szaktudásukkal segítik a szervezetek pedagógus-továbbképzési és felnőttképzési tevékenységét; és az EKKE lehetőséget biztosít a határon túli köznevelési intézmények számára a Komplex Alapprogramba való bekapcsolódásra; illetve a programhoz kapcsolódó szakmai szolgálatások igénybevételre. A köznevelés módszertani megújítását megvalósító Komplex Alapprogram nagy értéke, hogy a diákok egyéni fejlődésére fókuszál és élményszerűvé teszi a tanulást. Mára elmondható: hazánkban több mint 110 ezer gyermek tanul e metódus szerint, s csaknem nyolcezer pedagógus kapcsolódott be a módszertani fejlesztésbe.

Elhangzott: a külhoni szervezetek segítséget nyújtanak az egyetem oktatói és hallgatói számára az intézménylátogatások, a tanulmányutak, szakmai gyakorlatok megszervezésében, de lehetőség nyílik pedagógus-továbbképzések és felnőttképzési programok közös lebonyolítására is.

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: a mai világban felértékelődött az együttműködések jelentősége, hogy a tapasztalt kihívásokra közösen keressék a választ, megoldást. Kiemelte: reményeik szerint közös nyári szabadegyetemeken, évközi külhoni és anyaországi továbbképzéseken szorosabbra fűzhetik a partnerséget.

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Fotó: Szántó György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria