Házas hétvégés papok és házaspárok találkoztak Szegeden

Hazai – 2024. január 16., kedd | 9:47

Január 13-án, a szegedi Kalkuttai Szent Teréz-templomban tartották a Házas Hétvége lelkiségi mozgalom papi napját. Az idei találkozón 23 atya 23 házaspárral együtt vett részt. Az alábbiakban az egyik egy házaspár beszámolóját olvashatják az eseményről.

Az első téma, amelyet együtt dolgoztak fel, Jézus két testvérről szóló példabeszédét vette alapul (vö. Mt 21,28–32). Olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mi segít abban, hogy kedv nélkül is megtegyünk valamit; hogyan lehet egy rossz döntést presztízsveszteség nélkül megváltoztatni; vagy hogy kell-e ragaszkodni az első, határozottan kimondott „nem”-hez.

Két idézet is elhangzott – az egyik Teréz anyától: „az igazi szentség Isten akaratát jókedvűen tenni”, a másik Böjte Csabától: „szoktatnunk kell magunkat a jókedvre”.

A második téma a szőlőmunkásokról szóló példabeszédre épült (Mt 20,1–16). Hogyan reagálok arra, ha igazságtalanság ér? Tudok-e tétlenül várakozni, vagy rám inkább az aktív várakozás a jellemző? – hangzottak a kapcsolódó kérdések.

A napot lezáró szentmise előtt minden résztvevő elmondhatta, mi ragadta meg leginkább a feldolgozott témákkal kapcsolatban. E rövid visszatekintés jó összefoglalója volt az elhangzottaknak is. Néhány megfontolandó gondolat: „A rossz döntést mindig meg lehet változtatni.” „Öröm, ha sikerül a kimondott nem terhének a letétele.” „Akkor is menni kell, ha már reggel kedvetlenül kelek fel.” „Ha nem tudok lemondani olyan dologról, amit nagyon szeretnék, nem tudom boldoggá tenni a páromat.” „Érdemes elsőre dönteni, és nem túlmagyarázni a dolgokat.”

Forrás: Házas Hétvége mozgalom

Szöveg és fotó: Konrád Zoltán és Csilla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria