Hitvallások videospotban – Diákok népszámlálással kapcsolatos pályázatait díjazták

Hazai – 2022. november 22., kedd | 18:11

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a Katolikus Pedagógiai Intézettel (KaPI) közösen a Magyar Katolikus Egyház 2022-es népszámlálási kampányához kapcsolódva két pályázati lehetőséggel is megszólította a katolikus köznevelési és szakképzési intézmények diákjait. A pályázatok nyertesei számára Veres András, az MKPK elnöke adta át a díjakat november 22-én a püspöki kar budapesti székházában

A pályázatok a diákok számára lehetőséget adtak arra, hogy végiggondolják és modern technikai eszközök segítségével meg is jelenítsék, mit jelent számukra annak megvallása, hogy római katolikusok/görögkatolikusok.

A „Valljuk meg!" videospot-pályázat adta az egyik lehetőséget, a „Van egy ötleted?” pályázat pedig a szülők, az intézményi partnerek meg(/fel)szólítását célozta a közös hit megvallására.

Az MKPK székházában a pályázatokon nyertes diákokat és felkészítő tanáraikat Veres András győri megyéspüspök, a testület elnöke köszöntötte. Beszédében elmondta, a jobbak közül is a legjobb pályázatot készítők kapnak most elismerést.

A püspök a diákokhoz fordulva hangsúlyozta: Amikor a világ felé tanúságot kell tenni a hitünkről, a keresztény múltunkról, akkor annak súlya kell hogy legyen, nem lehet ezt csak úgy ímmel-ámmal tenni, valamint teljes odaadással kell buzdítani azokat, akik a körünkben bátortalanabbak, hogy váljanak hitvallókká, és ne szégyelljék a Krisztushoz tartozásukat.

Legyünk inkább büszkék erre, hiszen aki Krisztushoz tartozik, annak van tartása és van üzenete is a világ számára; a színvonalas videospotok is erről tanúskodnak.

Ti vagytok a jövő reménységei – folytatta Veres András –, és sok múlik azon, hogy miként álltok egy ilyen feladathoz, hogyan tudtok másokat megszólítani, mert nagyon sok ember szenved attól, hogy nincs kapaszkodó az életében, nem hisz Istenben és kevésbé bízik az emberekben – e kettő pedig összetartozik.

Aki nem bízik az embertársaiban, az elveszett ebben a világban. Mi viszont, Krisztusból merítve erőt, bízunk egymásban, egymás jóságában és szeretnénk ezt a jóságot mások felé is megmutatni – zárta köszöntőjét a püspöki konferencia elnöke.

A továbbiakban Veres András püspök, Barcsák Mariann, a Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője és Szenthe-Tormássi Anna, a KaPI intézetvezető-helyettese átadták a díjakat.

A „Spot"-pályázat díjazottjai:

1. helyezett: Legler Diána, Gombás Dávid, Róka Bíborka, Edvi Milán, a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai, támogató tanáraik: Takács Annamária, Gödri Dániel.

2. helyezett: Berze Anett Lili, a jászfényszarui IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Lili okos” pályázata, támogató tanára: Polatschekné Rimóczi Melinda.

3. helyezett: Berkovics Benedek, a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola diákja, támogató tanára: Koza-Kovács Zsófia.

Az „Ötlet"-pályázat díjazottjai:

1. helyezett: a balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákcsoportjának „Valljuk meg együtt!” pályázata, támogató tanár: Orosz Bernadett.

2. helyezett: Gombár József, Gyetvai András Márk, Kiss Dóra, az egri Andrássy György Katolikus Technikum, Gimnázium és Kollégium diákjainak „Büszkén vállald identitásod!” pályázata, támogató tanár: Márton Enikő.

3. helyezett: Gulyás Patrik, Ignácz Vanda Virág, Halhóber Máté, a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium diákjainak „Görkatt2022” jeligéjű pályázata, támogató tanár: Hepp Szabolcs.

Az MKPK közönségdíjasai a mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói lettek. „1Kor 13” jeligéjű pályázatuk kapta a legtöbb lájkot a Magyar Katolikus Egyház hivatalos Facebook-oldalán.

A díjátadó végén Veres András püspök gratulált a jelen lévő pályázóknak és áldását adva bátorította a diákokat tehetségük kibontakoztatására.

A díjazott, valamint a további legjobban sikerült pályaművek a Magyar Katolikus Egyház hivatalos Facebook-oldalán láthatók, és a Katolikus Pedagógiai Intézet közösségi oldalán is megosztották őket.

Szerző: Körössy László

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria