Idén is együtt ünnepelték három falu hívei a csekei búcsút

Hazai – 2020. június 16., kedd | 11:32

Szentháromság vasárnapján, június 7-én három falu – Rád, Vácduka, Kisnémedi – hívei gyűltek össze idén is a csekei kápolna ma már csak romjaiban álló kövei mellé, a dombon lévő tisztásra, ahol Rolik Róbert vác-deákvári és rádi plébános mutatott be szabadtéri szentmisét. Bölönyi Gabriella beszámolóját olvashatják.

Vácduka felől a Hársfasoron át, a piros turistajelzés mentén vezetett utunk a kápolnarom felé, jómagam családommal és baráti társasággal gyalogoltam. Zarándoklásunk során az egyik elágazásnál, a pörösi keresztnél megállva – melyet a népnyelv „Nyugodó Jézuska”-ként ismer – virágokat helyeztünk el, imádkoztunk és emlékeztünk az eseményre, amiért ezt a keresztet állították. Az 1900-as évek előtti időkben ezen a helyen fő közlekedési út vezetett át és állt itt egy vendégfogadó is, ahol egy több emberéletet követelő lovaskocsi-baleset történt. Ennek a tragikus eseménynek az emlékére állították a keresztet. Vácduka népe hagyományosan Szentháromságkor, azaz a csekei búcsú idején látogat el ide, és helyezi el az emlékezés virágait. A zarándokoknak ezt a hagyományát követtük mi is.

Majd a búzatábla mellett elhaladva, a gerincen felkapaszkodva értünk fel a csekei kápolnaromhoz, ahol már a búcsú előkészületei zajlottak. A szentmisére három irányból érkeztek a hívek, volt, aki önerőből, volt, aki valamilyen jármű erejét felhasználva érkezett a dombtetőre. A cserkészek és a falvakból érkezők családjai letelepedtek a fák tövébe, ahol védelmet kaptak a déli nap erős sugaraitól.

A szentmisét celebráló Rolik Róbert atya szentbeszédében a Szentháromságról és az ünnep jelentéséről beszélt. „A Szentháromság lényege az Atya, a Fiú és a Szentlélek egysége és szeretetkapcsolata, ez az egység kell, hogy az életünket áthassa” – biztatott a plébános, és emlékeztetett arra, hogy minden keresztvetéskor megvalljuk a Szentháromság egy Istenbe vetett hitünket. Kérte, tudatosítsuk ezt mindig magunkban.

A szertartás alatt népénekek és gitáros énekek egyaránt felcsendültek, hogy minden jelenlévő be tudjon kapcsolódni a szertartásba. Az áldást követően még sokat időztünk a régi kápolna romjainál, imádkoztunk beszélgettünk. Néhány fiatal lelkesedését látva az a remény érlelődött meg bennem, hogy talán ez a hegytetőn lévő kis kápolna egyszer új köntösben fogadja majd a megfáradt, Istent kereső vándort.

* * *

A Kisnémedi település külterületén található csekei kápolnaromról alig találunk információkat. A Szentháromság tiszteletére szentelt kápolna három község – Rád, Vácduka, Kisnémedi – mértani középpontjában található. A kápolnaromtól gyönyörű kilátás nyílik a térségre: Vácdukára, a Naszály-hegyre, a Dunára és a környező dombokra is.

A csekei kápolna 1796-ban épült, ma nagyon leromlott, elhanyagolt állapotban van, néhány falmaradvány mutatja csak az egykori elhelyezkedését. Építését a kápolna alatt található egykori Cseke község lakói kezdeményezték. (A falu határában, Csekepusztán 1769-ben a Muslay család épített késő barokk kápolnát.) Mára már csak néhány „lakója” van a településnek, jórészt inkább gyümölcsösök találhatók itt. Az idősebbek elbeszélése alapján még negyven évvel ezelőtt is megtartották a környék településeinek részvételével a kápolna Szentháromság vasárnapi búcsúját. A kápolnának szép harangtornya volt a korabeli fényképek alapján, harangja jelenleg a rádi plébániatemplom tornyában szól nagyobb ünnepek alkalmával.

2007-ben néhány lelkes fiatal, a váci 811-es cserkészcsapat és a környező települések lakossága segítségével a kápolna körül található bozótost kiirtották, és sok év után ismét megtartották a kápolna búcsúját, ahogy azóta minden évben.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: 811. Szent József cserkészcsapat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria