Idén is megérkezett a betlehemi békeláng Magyarországra

Hazai – 2019. december 16., hétfő | 15:34

A betlehemi Születés-bazilika örökmécsesének lángja hosszú útja után december 15-én érkezett meg a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomba. A láng átadását ökumenikus szertartás keretében idén a Táborkereszt, a magyar katolikus cserkészek lelkiségi mozgalma szervezte.

A magyarországi cserkészek a lángot a Jöjj el, jöjj el, Üdvözítő kezdetű énekkel fogadták, majd Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, cserkésztiszt köszöntötte az egybegyűlteket.

A betlehemi Születés-bazilika örökmécsesének lángja – mint a béke szimbóluma – egy bécsi cserkészcsapat ötlete nyomán már több mint három évtizede eljut az európai nemzetekhez, közösségekhez. A lángot minden évben lámpásba zárva, repülőn hozza el egy cserkész Bécsbe, ahol az Osztrák Cserkészszövetség által szervezett ökumenikus istentiszteleten átveszik azt a környező országok cserkészei, hogy elvigyék saját országaikba. Magyarországon minden évben Budapest egyik – katolikus vagy protestáns – templomában fogadják ünnepélyesen, ökumenikus istentisztelet keretében a betlehemi lángot, ami onnan juthat el a magyar cserkészek révén az ország minden részébe.

Idén a dunaharaszti 647. számú Tomori Pál Cserkészcsapat tagjai adtak elő betlehemes játékot az ünnepség keretében.

Ezt követően Bóna Zoltán református lelkész, cserkésztiszt, az Ichthüsz, a protestáns cserkészek lelkiségi mozgalmának vezetője mondott ünnepi beszédet, magyarázva az advent szó jelentését: nem várakozásról van szó, hanem arról a nagy dologról, hogy az Úr eljött. 

Közös imádság után taizéi énekek éneklése mellett gyújtották meg a cserkészek a lángról saját mécseseiket, lámpásaikat, hogy elvigyék csapataikhoz és településeikre a béke és a szeretet üzenetét. Az ünnepség a püspök és a lelkész áldásával zárult. A jelenlévőknek egy vezetett séta keretében lehetőségük nyílt megismerni a templom történetét.

Forrás és fotó: Csepeli Jézus Szíve Plébánia

* * *

Szegedre december 15-én este érkezett meg a betlehemi békeláng. A dómban Kondé Lajos pasztorális helynök a betlehemi lángról gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját az esti szentmise keretében.

Az Úr közel van. Isten közelsége betölti az ember szívét, örömet és békességet ad – fogalmazott Kondé Lajos. Emlékeztetett: ezt a lángot néhány hete Jézus szülőhelyén, a barlangban, Betlehemben gyújtották meg, majd szállították repülővel Bécsbe, majd ide, hozzánk. Végül a pasztorális helynök megköszönte a mennyei Atyának a lángot, és azt kérte, hogy az a béke jelévé váljék az egész világ számára.

Forrás: Delmagyar.hu

Fotó: Török János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria