Isten a maga szabadságával ajándékoz meg – A belaruszi nuncius mutatott be szentmisét Várpalotán

Hazai – 2017. október 18., szerda | 15:16

Pintér Gábor címzetes velebusdói érsek, az Apostoli Szentszék belaruszi követe mutatott be szentmisét október 15-én Várpalotán.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Fodor Balázs plébános meghívására érkezett vendég elmondta, immár 32 esztendeje vendégeskedik újra meg újra Várpalotán, de most először van itt érsekként. A fatimai jelenés 100. évfordulója alkalmából kérték a Szűzanya oltalmát a szentmisén, melyet a nuncius együtt mutatott be Fodor Balázs plébánossal és Tóth Gábor Norbert káplánnal.


Az isteni kegyelem végtelen, mely elhalmoz bennünket ajándékaival napról napra – fogalmazott a nuncius a szentmise kezdetén. A fatimai jelenések centenáriuma alkalmából figyelmeztette a jelenlevőket: soha nem szabad elfelejteni hálát adni. Isten örömre hív, boldogságra teremtett bennünket. Ezt az örömet meg kell élnünk önmagunkban és a közösségben egyaránt. A Szűzanya üzenetet közvetített az egész emberiség számára: az ateista diktatúra véget ér a világban, és az Egyház újjászületik. Ez a csoda a szemünk láttára megtörtént, mert az emberek kitartottak, hála a fatimai üzenetnek. Isten nem feledkezik meg rólunk, nem hagy minket elveszni, ha mi, hívek hittel, szeretettel, odafigyeléssel követjük az Ő akaratát, szándékát – mondta Pintér Gábor.


Homíliájában Jézus egyik példabeszédére hivatkozott, amelyben a szabadság problémáját veti fel: Isten a saját szabadságát a közösség kialakítására használja. Azért ajándékozhat meg bennünket a szabadsággal – a meghívás elfogadásának vagy elutasításának szabadságával –, mert Ő maga teljes szabadságban él. A mi szabadságunk az Atya, a Fiú és Szentlélek teljes önátadására épül. Isten maga a közösség, amelynek tartalma a szeretet és a szabadság. Isten teljes valóját nekünk ajándékozza szabadon. Meghívásában arra kér bennünket, hogy legyünk vele. Mi, meghívottak szabadon dönthetünk. Az Egyház vonzó, befogadó közösség, aki hívogat, és kell hogy tudjon mindig mit adni a közösségnek. Krisztust kínálja föl minden vasárnap – mondta a nuncius. Homíliáját egy Assisi Szent Ferenc-idézettel zárta: „Szívleld meg, ó, ember, hogy mekkora kitüntetésben részesített téged az Úristen, midőn saját fiának test szerinti képére és lélek szerinti hasonlatosságára teremtett és alkotott!”

A szentmise végén az apostoli nuncius az egyházközséget és a város lakóit a Szűzanya oltalmába ajánlotta.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria