Isten szeretetét közvetítve nevelni – Megújult katolikus óvodát adtak át Kecskeméten

Hazai – 2023. szeptember 15., péntek | 15:07

Szeptember 15-én vették birtokba a gyerekek Kecskeméten a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda kívül-belül felújított Bocskai utcai épületét. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában működő, alapításának 40. évfordulóját ünneplő, oktató-nevelői munkájáért elismert óvodában a 21. század pedagógiai követelményeinek megfelelő, gyerekbarát környezetet hoztak létre.

Az átadóünnepségen vendégként részt vett Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Fülöp Ernő, a püspöki iroda igazgatója, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester.

A Bocskai utcai óvoda 40 éves, ez az intézmény volt az azóta megszűnt kecskeméti pedagógiai főiskola gyakorló óvodája; először református fenntartásba került, majd két évvel ezelőtt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye vette át. A 40 év alatt nem történt felújítás, ezért nagy előrelépés a mostani, a modern pedagógiai módszereket támogató megújulás. Az óvoda népszerű Kecskeméten, nemcsak a balvárosban lakók, az itt dolgozók is szívesen választják gyermekeik számára.

Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója köszöntötte az ünneplő közösséget. Elmondta, 2022 januárjában kapták meg a teljes körű megújulás lehetőségét. A Bocskai utcai tagóvoda 18 hónap munkával készült el.

A nyolc csoportot befogadó épületben negyven éve nem történt sem felújítás, sem modernizálás. Most a 21. századi pedagógiai követelménynek megfelelően újult meg az épület 477 millió forint kormányzati és 100 millió forint fenntartói támogatással, és biztosított minden tárgyi és infrastrukturális feltétel. Nagy udvar, mellette sportpálya, az épületben színes csoportszobák, tornaterem. Az óvodát ismert és elismert szakmai tevékenység fémjelzi 40 éve. Büszkék arra, hogy programjuk része a drámapedagógia, a népművészet, az angol nyelv és a katolikus hitélet.

Soltész Miklós is azt emelte ki, mennyire jó látni azt a fejlődést, amit a most megújuló, épülő óvodák tükröznek. Üdvözölte az egyházak növekvő szerepvállalását az oktatás-nevelésben, eredményesnek értékelte az össztársadalmi – egyházak és települések – összefogását a családbarát szemlélet erősítésében. Megerősítette a kormányzat elkötelezettségét a családok támogatása terén; ennek, valamint az abortuszok számának jelentős csökkenésének köszönhetően az elmúlt 10-12 év alatt 154 ezer olyan gyerek jött a világra, akik ezen családpolitikai intézkedések nélkül egyébként nem születtek volna meg. Kiemelte annak értékét, hogy az abortuszok száma nem a tiltás következtében csökkent, hanem „a gyerek jó, a gyerek érték” szemlélet képviselete eredményeként.

Elmondta, 67 milliárd forintból közel százhúsz fejlesztés valósul meg, ebből 50 új óvoda épül, 70 pedig megújul. Köszönetet mondott a „mindennapok szeretetében” megnyilvánuló munkáért, a gondozott, igényes környezetért.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hangsúlyozta, „jó helyre, szép és biztonságos környezetbe” kerülnek a Bocskai utcai óvodában a gyerekek. Kiemelte az Egyház nyújtotta „stabil hátteret”, méltatta az intézmény pedagógiai munkáját.

Bábel Balázs érsek megáldotta az intézményt és a benne dolgozókat. „Engedjétek hozzám a gyerekeket” – idézte Jézus szavait, amit akkor mondott, amikor az apostolok az ő fáradtságát feltételezve nem engedték a szülőknek, hogy Jézushoz vigyék a kisgyerekeket.

Az érsek hangsúlyozta, a szülőnek kell átadnia a nevelés során az értékeket, nem tartható az a felfogás, hogy „majd a gyerek eldönti”. Kiemelte, mennyire meghatározó az első öt életév, amikor meg kell kapni a „kapaszkodót jelentő szeretetet, jóságot” – figyelmeztetett az óvodában is szükséges alapvető hozzáállásra.

A nemzeti színű szalagot Bábel Balázs érsek, Soltész Miklós, Szemereyné Pataki Klaudia és Szabó Ildikó vágták át.

Ivanics Zoltán, a Petőfi-iskola lelkésze szervezi az egész intézmény hitéleti programjait. Elmondta: „Szeretnénk mindannyian, akik a gyerekek életében részt veszünk, követendő példát mutatni. Apró lépésékkel, minőségi idővel, odafigyeléssel, Isten szeretetét közvetítve igyekszünk jelen lenni.”

Az óvoda néhány újítását Szabó Ildikó emelte ki. A folyosó falába táblát építettek be, így náluk lehet a „falra firkálni”, a csoportszoba falában olyan tereket alakítottak ki, melyek mozgásra – kúszásra, mászásra – ösztönöznek, a fehér falakat színes betétek és az ablaküveg színes sávjai élénkítik.

Az óvoda a Szent Család-templomhoz kapcsolódik. Az óvónők szívesen vállalják a katolikus hitélettel kapcsolatos továbbképzéseket. A Bocskai utcai intézmény nyolc csoportjába 192 gyerek jár.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria