Isten tervének megvalósulását szolgáljuk gyermekeinkben – Szűz Mária bemutatásának ünnepe Lippón

Hazai – 2022. november 25., péntek | 12:39

Szűz Mária bemutatásának ünnepén, november 21-én gyermekekkel népesült be a lippói római katolikus templom. Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be búcsúi szentmisét a Baranya megyei község templomában, számos egyházmegyés pap koncelebrálásával.

A főpásztor elmélkedésében Szűz Mária bemutatásának ünnepéhez kapcsolódóan elmondta: Erdélyben és a Hajdúságban, Debrecenben is él az a szokás, hogy az újszülöttet útban hazafelé a kórházból először a templomba viszik, hogy bemutassák Istennek, és hálát adjanak neki az új életért. Jézus édesanyját, Máriát szülei, Szent Anna és Szent Joachim vitték el a templomba, hogy bemutassák Istennek.

Felföldi László püspök a gyermekekhez fordulva kiemelte, hogy Isten minden emberre teljesen egyedi, megismételhetetlen lehetőséget, titkot bíz, olyat, amit senki másra. Minden gyermekkel saját üzenetét küldi a világnak. Azért születnek a gyermekek, hogy Isten szép üzenetét, szeretetét elmondják, hogy a világ ettől jobb és gazdagabb legyen.

Máriára is különleges feladatot bízott Isten: ő lett a Megváltó édesanyja, Józseffel együtt ő nevelte fel Jézust.

A felajánlás azt jelenti – folytatta immár a felnőttekhez fordulva a pécsi megyéspüspök –, hogy elfogadjuk a gyermeket olyannak, amilyen, és akár otthon, akár az iskolában, a hittanórán úgy tekintünk rájuk, hogy az Isten tervét kell megvalósítaniuk. Nekünk ezt a tervet kell szolgálnunk. Ma sok gyermek élete azért szomorú és nehéz, mert nem az Isten tervét szolgálják, hanem a felnőttek a saját elképzeléseiket igyekeznek megvalósítani bennük és általuk. A világ a maga gondolatait, ügyeit akarja megvalósítani, de az ember csak abban boldog, amire teremtették – hangsúlyozta a főpásztor.

Amikor Máriát bemutatták a templomban, kezdetét vette lelki felkészítése a nagy feladatra, hogy a Megváltó édesanyja legyen. Valójában az Istennek történő átadásával Anna és Joachim saját útjára engedte Máriát. Ahogy Mária életében, úgy minden gyermek életében eljön az az időszak, amikor már türelmetlenül szeretné saját útját járni. Ekkor kell nekünk, felnőtteknek úgy mellettük állni, hogy megtalálják saját élethivatásukat, saját útjukat, az Isten akaratát életükben. Ebben a tágabb család, a közösség is segítheti őket. Ezen az úton pedig legfőbb támaszunk a hit.

Az elmélkedés zárásaként Felföldi László püspök házi feladatot is adott a jelen lévő iskolásoknak: minden gyermek köszönje meg édesanyjának, illetve édesapjának az életet és azt, hogy szeretik őt, illetve kedvenc tanítójuknak az irántuk tanúsított szeretetét, és azt, hogy tanítja, neveli őket.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria