Január 20-án, vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Hazai – 2019. január 14., hétfő | 16:01

Idén január 20. és 27. között rendezik meg az imahetet a Krisztus-hívők egységéért. Az országos nyitó istentisztelet január 20-án, vasárnap 18 órakor lesz a Deák téri evangélikus templomban. Igét hirdet Szabó István református püspök, szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás.

A nyitó istentiszteleten a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetői szolgálnak.

Az idei ökumenikus imahét mottója: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,18–20). Segédanyagát az indonéz testvérek állították össze, akik azt kérték a közösségektől, hogy az istentiszteletek, imádságok során két kartont/cédulát készítsenek elő minden résztvevő számára. A liturgiák alatt a résztvevők gondolkodjanak el azon, hogyan köteleződhetnek el az igazságosság, az irgalom és az egység egy konkrét cselekedete mellett. Majd írják le mindkét kartonra a saját konkrét vállalásukat. Az egyik lapocskát mindenki az ingére tűzi; a másikat összegyűjtik a felajánlás alatt, és a kereszt alá helyezik. Az istentisztelet végén ezeket szétosztják a távozók között, hogy mindenki imádkozhasson egy – valaki más által vállalt – feladatért.

Az indonéz testvérek arra kérik a lelkipásztorokat, hogy mindezt az istentisztelet elején magyarázzák el a résztvevőknek, valamint térjenek rá vissza a prédikáció során is.

Az ökumenikus imahét anyaga letölthető a Magyar Katolikus Egyház honlapján keresztül, pdf-formátumban.

Forrás: Katolikus.hu

Fotó: Thaler Tamás, Katolikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria