jEgyben – Házassági felkészítést tartottak a kaposvári püspökségen

Hazai – 2019. április 27., szombat | 14:51

Idén ötödik alkalommal szerveztek felkészítést házasodni készülő fiatalok számára a kaposvári püspökségen, „jEgyben” címmel. A két hétvégén, március 8–9-én és 29–30-án tartott tréningen tizenegy pár vett részt.

A jEgyben képzés során kilenc házaspár osztotta meg a résztvevőkkel a házasságban megélt, megküzdött tapasztalataikat. A programon Nyéky Kálmán családreferens lelkipásztor is részt vett.

A hétvégéken a párok megtudhatták, hogy az űrlények rajzolása hogyan segíti a kommunikációt, egy repülő rókának mi köze van a gondviseléshez, illetve, hogy az anyósviccek mennyire alapulnak gyakorlati tapasztalatokon. De szó volt a férfiak „semmi szobájáról”, a családi költségvetés elkészítéséről, a szeretetnyelvekről, a konfliktuskezelésről, és a szexualitás témája sem volt tabu.

A házasság szentségét több nézőpontból mutatták be az előadók, kiemelve annak értékét és a benne rejlő erőt, de nem titkolva a közös élet nehézségeit sem. Az előadásokat sok játékos feladattal, páros és kiscsoportos beszélgetéssel és rövid videókkal tették színesebbé.

A jEgyben képzés célja nem az, hogy csupán egy szép szertartásra készítsék fel a jegyeseket, hanem egy hosszú – remélhetőleg boldog – házasságra. A második hétvége végén, a program zárásaként a jegyeseket egy bensőséges szertartás keretében Udvardy Márton állandó diakónus áldotta meg.

A visszajelzések között az egyik vőlegény megfogalmazta: a hétvégéken felismerte, mennyire szükséges a Jóisten jelenléte a házasságuk boldogságához. „Isten jelenléte elengedhetetlen.”

Egy másik jegyes így nyilatkozott a felkészítésről: „Megerősített engem abban, hogy a boldog házasságért dolgozni a saját felelősségünk.”

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria