Jelenlét Pontot nyitott a Katolikus Karitász Kisszentmártonban

Hazai – 2022. november 16., szerda | 16:05

November 15-én örömteli eseményre gyűltek össze a település lakói, a Katolikus Karitász munkatársai és a meghívottak: a segélyszervezet pályázati forrásnak köszönhetően egy családi házat átalakítva és felújítva Jelenlét Pontot hozott létre Kisszentmártonban, hosszú távú, felzárkózást célzó szociális és közösségi programjai közösségi tereként.

Kisszentmárton egy alig háromszáz lelket számláló kistelepülés az Ormánságban. A Katolikus Karitász több mint négy éve dolgozik a településen azzal a céllal, hogy a szociális munka és Jelenlét programja módszertani eszközeivel segítse az ott élőket „a fogantatástól a foglalkoztatásig”. A településen nincs sem iskola, sem óvoda, az egészségügy és a családsegítő szolgálatok szakemberei körülbelül kéthetente egy-két órára jutnak el a helyiekhez, noha a község hazánk leghátrányosabb helyzetű települései közé tartozik.

A résztvevők a névadó Szent Márton, illetve a Karitász védőszentjeként is tisztelt Szent Erzsébet ünnepnapjai között, november 15-én a ház ünnepélyes megáldására gyűltek össze. Az ünnepséget Lónay Gyula, Kisszentmárton polgármestere nyitotta meg, aki a település múltjáról és jelenéről szólt beszédében. Mint mondta: az egykor hatalmas portákkal, nagy gazdasági épületekkel, sertéskondákkal, szarvasmarhagulyákkal rendelkező ormánsági falu ma hazánk legszegényebb településeinek egyike. Kiemelte, hogy a segítségnyújtásban különösen fontos, hogy a helyiekben újra életre keltsék a tenni akarást és szorgalmat.

Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója beszédében azt foglalta össze, hogy a kisszentmártoni karitatív munka miként illeszkedik a Katolikus Karitász küldetéséhez és tevékenységeihez. Köszönetet mondott az itt szolgálatot végző munkatársaknak és mindazon partnereknek, akikkel együttműködve végzik tevékenységeiket. Az igazgató arról is beszélt, hogy a válság miatt sok családban az is kérdéses, lesz-e fűtés, vagy mi kerül az asztalra. Ezért a Karitász nemrég „Segítő kéz” elnevezéssel országos adománygyűjtő kampányt indított, összefogásra és segítségnyújtásra kérve mindazokat, akik együttéreznek a nehézségekkel élőkkel.

Forgács József, a Katolikus Karitász műszaki koordinátora arról beszélt a jelenlevőknek, hogy a „Magyar Falu Program” pályázati forrásából a tervezéstől a kivitelezés lezárásáig hogyan alakult át az egykori kisszentmártoni családi ház többfunkciós Jelenlét Ponttá. Az átalakítást felügyelő szakember kiemelte, miért volt fontos, hogy két tágas szoba egybenyitásával egy nagy közösségi tér jött létre; beszélt a sütő- és főzőklubok megtartására is alkalmas étkezőkonyha és az arra rászoruló lakosok számára mosási és tisztálkodási lehetőséget biztosító fürdőszoba szerepéről, valamint azokról a kisebb irodának és szobának kialakított helyiségekről, amelyekben a Karitász kollégái segítő beszélgetéseket, logopédai, gyógypedagógiai fejlesztő foglalkozásokat tudnak tartani.

Az építészmérnök a funkciók bővülése mellett ismertette azokat a gépészeti és szerkezeti felújításokat is, amelyek révén az épület komfortosabbá és a korábbiakhoz képest energiatakarékosabbá vált: a tetőszerkezet cseréje, a homlokzati hőszigetelés, a fűtésrendszer teljes megújulása révén korszerű és komfortos közösségi épület várja majd a településen élő gyermekeket és felnőtteket. Beszéde végén a Karitász nevében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik tervezőként, kivitelezőként, műszaki ellenőrként hozzájárultak az épület újjászületéséhez.

Boros Julianna, a Katolikus Karitász regionális szakmai vezetője végül a Szent Márton Ház mindennapjairól beszélt. A településen nincs óvoda, iskola és a tömegközlekedési lehetőségek korlátozottak. A házban a helyi lakosság, illetve a településhez tartozó szegregátumban, Mailáthpusztán élő családok problémáira és szükségleteire reagálva többféle fejlesztő szolgáltatás kap helyet – például logopédiai és  fejlesztő foglalkozások, gyógytorna, zenei foglalkozás, tantárgyi segítségnyújtás, pályaorientációs program, nyári táborok, őszi kirándulások – amelyek mind a helyi gyermekek hátrányait csökkentik, növelve jövőbeli esélyeiket, lehetőségeiket.

A felnőttek számára a szociális ügyintézés mellett egészségügyi szűrőprogramokat, prevenciós programokat, addiktológiai konzultációs lehetőségeket biztosítanak. Mindemellett különböző közösségi programokat, például szülői klubot, baba-mama klubot, tudatos háztartásvezetést elősegítő beszélgetőköröket, varróklubot, családi napokat, közös kirándulásokat szerveznek, hogy hozzájáruljanak a helyi közösség értékeinek megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

Az ünnepi beszédek után a Pécsi Egyházmegye általános helynöke, Kvanduk Frigyes Isten áldását kérte a felújított közösségi ház épületére és minden oda betérőre.

Az ünnepi műsor közös imával és Tihanyi János, a Karitász munkatársa tamburajátékával zárult.

Az ünnepi műsor vége felé a Jelenlét Pont munkatársai közül néhányan – ahogy az minden hétköznap szokás – a települési buszmegálló felé siettek, hogy az iskolából és óvodából a helyközi járattal érkező kisgyermekeket fogadják és a Jelenlét Pontra kísérjék, ahol ezen a délutánon Jakab Csilla meseterapeuta vezetésével mesefoglalkozás kezdődött.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria