Vegyen részt Ön is a népszámlálás lebonyolításában!

Hazai – 2022. szeptember 20., kedd | 15:17

Az alábbiakban a nepszamlalas2022.hu oldalon megjelent, a 2022. évi népszámlálás lebonyolításában közreműködő számlálóbiztosok jelentkezését célzó felhívást közöljük.

Számlálóbiztosok jelentkezését várják a helyi népszámlálási felelősök – a polgármesteri hivatalok jegyzői, illetve a közös önkormányzati hivatalok jegyzői – az idén október–novemberben sorra kerülő országos népszámlálás terepen történő adatgyűjtési időszakára.

A népszámlálás Magyarország egyik legjelentősebb, mindannyiunk életét érintő adatgyűjtése. Segítségével pontos képet kapunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, nemzetiségi és vallási összetételéről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, háztartási és családi viszonyairól, lakáskörülményeiről. A népszámlálás során gyűjtött adatok alapvetően határozzák meg jövőnket, hiszen megbízható alapot adnak az országunkat, a településeinket és a lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Az országos összeírás sikeressége nagyban függ a számlálóbiztosok munkájától, felkészültségétől, kommunikációjától.

A számlálóbiztos feladata:
– a körzet bejárása, a körzethez tartozó címek felkeresése;
– az adatfelvétel lebonyolítása, a népszámlálási kérdőív kitöltése az adatszolgáltatóval (ahol nem töltötték ki a kérdőívet interneten);
– a címek pontosítása, esetleges új címek felvétele;
– folyamatos kapcsolattartás a felülvizsgálóval.

Előreláthatólag 100–140 címen kell kérdőívet kitöltenie, tableten keresztül, amelyet a KSH biztosít az adatfelvétel idejére.

A munkavégzés időtartama: 2022. október 17. – november 20.

Követelmények számlálóbiztossá váláshoz:
– nagykorú, cselekvőképes személy;
– saját eszköz megléte, internetelérés a felkészüléshez (PC, laptop, tablet stb.);
– e-mail-cím, telefonszám.

A kiválasztásnál előnyt jelent:
– legalább középfokú végzettség;
– magabiztos számítógépes ismeret;
– megfelelő tájékozódási, térképkezelési képesség;
– az összeírás területén való helyismeret;
– rugalmas időbeosztás és állandó elérhetőség.

A szerződéskötés feltétele:
– a jelentkező kiválasztása,
– az e-learning formában megvalósuló képzés sikeres teljesítése.

A 2022. évi népszámlálás települési munkáiban részt vevők feladatainak díjtételeit a 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

Amennyiben a fenti feltételeknek Ön megfelel, és kedvet érez a népszámlálás lebonyolításában számlálóbiztosként közreműködni, kérjük, keresse fel a helyi népszámlálási felelőst, aki vagy a polgármesteri hivatal, vagy a közös önkormányzati hivatal jegyzője. Amennyiben bizonytalan az illetékes népszámlálási felelős személyében, kérjük, forduljon a helyi önkormányzathoz további információért!

A jelentkezési időszakról és határidőről, kérjük, érdeklődjön a polgármesteri hivataloknál vagy a közös önkormányzati hivataloknál.

Forrás és fotó: nepszamlalas2022.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria