Jézus személyének titkáról szólt az októberi püspöki katekézis Pécsen

Hazai – 2018. október 20., szombat | 13:42

Október 18-án a 18 órakor kezdődő szentmise után Udvardy György pécsi megyéspüspök tartott katekézist a Dóm Kőtárban. A katekézis középpontjában Jézus személye állt: kicsoda ő, hogyan ismerhetjük meg?

A megyéspüspök három szentírási szakaszt vett alapul, amelyek ugyanazt a történetet írják le Jézus személyéről, mégis különböznek egymástól, ugyanakkor egytől egyig Isten titkát hangsúlyozzák. Máté evangéliumában így hangzik el: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten fia” (Mt 16,16) míg Márk evangéliumában a „Messiás” (Mk 8,29) szó szerepel, Lukács evangélista pedig az „Isten Fölkentje” (Lk 9,20) kifejezéssel él.

Ezek a válaszok különböznek egymástól, mégis ugyanazt a krisztusi valóságot emelik ki. A főpásztor arról is beszélt tanításában, hogy Jézus személyének ismerete azért is fontos, mert ő az út az Atyához: ahogyan mi Jézust ismerjük, úgy fogjuk megismerni az Atyát. Jézus személye, tanítása azonban az emberhez is utat nyit, hiszen, ha meg akarjuk ismerni saját magunkat, akkor is szükséges Jézust jól ismerni, mert ő az út saját magunkhoz is.

Az előadás hanganyaga ITT hallgatható meg.

Püspöki katekézisen legközelebb november 22-én vehetnek részt Pécsett a hívek, amelynek témája ez lesz: Jézus Krisztus lelkülete, a hegyi beszéd.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria