Karácsonyi ebéd a menekültekkel Bicskén

Hazai – 2015. december 29., kedd | 13:59

A Szent Egyed közösség tagjai és menekült barátaik december 26-án, az ünnep másnapján Bicskén közös ebéddel ünnepelték a karácsonyt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A közösség Európa és a világ számos más országában is rendezett hasonló ebédeket. A bicskei ünnepségre Brazíliából, Kínából, Indonéziából, Svájcból, Egyiptomból és az Egyesült Államokból is érkeztek segítők, illetve anyagi támogatás. A Szent Egyed közösségen kívül a Jezsuita Menekültszolgálat és Fokoláre Mozgalom néhány tagja is jelen volt, segített az ebéden. 

A karácsony keresztény ünnep, de ami ennél fontosabb, hogy ilyenkor a minden emberért megtestesült irgalmas és szerető Istent ünnepeljük. Az irgalmasság szentévében ezért különösen is fontosnak tartottuk, hogy az Európába érkező menekültekkel – függetlenül attól, hogy keresztények-e, vagy más vallásúak – megosszuk az ünnepünket, örömünket. Hiszen sokat szenvedett, szeretteik jelenlétét, társaságát sok esetben nélkülözni kényszerülő, hazáját elveszítő emberekről van szó – mondta el Borbola Tamás, a Szent Egyed közösség tagja.

A bicskei befogadó állomáson élő menekültek és a közösség tagjai között az utóbbi hónapokban kialakult barátság jeleként sokan elfogadták a meghívást karácsonyi ebédre. December 25-én a már menekültstátusszal rendelkező, a fővárosban élő jemeni fiatalok vettek részt a budapesti szegényekkel együtt a Párbeszéd Házában rendezett száznyolcvan fős ebéden. Másnap Bicskén Irakból és Kubából érkező családok, valamint Afganisztánból, Nigériából és Elefántcsontpartról érkező menekültek voltak a közösség vendégei a Báder Fogadóban. 

A bicskei ebéden a magyar konyha fogásait szolgálták fel, az ünnepi hangulatot cigányzene emelte. A prímás elmondta, milyen fontosnak tartja ezt a kezdeményezést, hiszen a munkája révén korábban ő is többször járt a Közel-Keleten, látta többek között Szíriát, annak ősi, virágzó kultúráját és gazdagságát, ezért nagyon együtt érez a hazájukat és otthonaikat elhagyni kényszerülő emberekkel.

A közös ünnepségnek szép mozzanata volt a tizennyolcadik évét aznap betöltő iraki fiú, Karuzs felköszöntése, akinek hat testvére van, de jelenleg édesanyjával és öccsével együtt él a befogadó állomáson, a család többi tagjától elszakítva. Karuzs tavaly még népes családja körében ünnepelhetett, most mégis azt mondta, ez volt élete eddigi legszebb születésnapja.

Az ebéd végén a közösség tagjai ajándékokkal is kedveskedtek vendégeiknek, többek között pirospaprikát és a paprikás csirke receptjét ajándékozták nekik. Végül a heti rendszerességű viszontlátás reményében búcsúztak el barátaiktól.

Ezzel a közös ünnepléssel a rendkívüli sokszínűség ellenére, vagy éppen emiatt sikerült kifejezni a karácsony üzenetét: Dicsőség az irgalmas Istennek és békesség a földön minden embernek! – foglalta össze az ebéd tapasztalatát Borbola Tamás.

Forrás: Szent Egyed közösség

Fotó: Borbola Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria