Két új iskola került az Egri Főegyházmegye fenntartásába

Hazai – 2023. szeptember 5., kedd | 12:37

Szeptember 3-án, vasárnap tartották a miskolci Bársony János-iskola és a szögligeti Assisi Szent Ferenc-iskola ünnepélyes tanévnyitóját. Miskolcon a Szent Anna-templomban, Szögligeten a megújult Sarlós Boldogasszony-templomnál mutatott be Veni Sancte szentmisét Ternyák Csaba egri érsek az immár főegyházmegyei fenntartásban működő oktatási intézmények diákjai és pedagógusai részvételével.

A mai napon az Isten áldását kérjük a pedagógusok és szülők nagy elhatározására, amely révén a Katolikus Egyház fenntartásában működik tovább az iskola – mondta a főpásztor a Bársony János Római Katolikus Általános Iskola tanévnyitó szentmiséjén. – Nagy bátorság kell egy ilyen változtatáshoz, mert ami eddig volt, az megszűnt, és valami új kezdődik.

Egy folyamat kezdődik el, egy belső átalakulás, amelyben fontos a jó partneri viszony – fogalmazott szentbeszédében Ternyák Csaba érsek. – Isten örök, egyedül mi vagyunk azok, akik változhatunk, és nekünk fontos megtérnünk, Isten akarata szerint élnünk, mert akkor öröm és békesség költözik a szívünkbe. Az pedig, hogy mennyire engedjük magunkhoz közel Istent, csak rajtunk múlik.

A szentmise után az iskola épületében folytatódott az ünnepség.

Most már elmondhatjuk, hogy célba értünk – mondta ünnepi beszédében Hoskó Orsolya intézményvezető, aki köszönetet mondott a főpásztornak és az Egri Főegyházmegye munkatársainak, hogy e cél eléréséhez segítséget kaptak.

Ez a tanév különleges lesz számunkra, egy új kezdet nyitánya, reményekkel, tervekkel, tenni akarással – mondta az iskolaigazgató.

Az első osztályos diákokhoz szólva az intézményvezető úgy fogalmazott: „A mai nappal egy új, izgalmas világ tárul fel előttetek. Kívánom, hogy ez a csoda, ez a felfedezés egy életen át kísérjen el benneteket. Legyen fontos számotokra a játékosan megszerzett tudás, a tettrekészség, váltsátok valóra szüleitek és önmagatok álmait.”

Az ünnepi esemény végén az egri érsek megáldotta az iskola falait.

*

Szögligeten kettős ünnepet ültek: a templom külső megújulását ünnepelték a helyi hívek, és Veni Sancte szentmisére gyűltek a szeptember elsejétől egyházi fenntartásba kerülő korábban alapítványi iskola diákjai és tanárai.

Fontos esemény ez nem csak a település, az egyházközség, hanem az egész környék számára is, hiszen nincs a közelben katolikus általános iskola, csak Miskolcon, ami mindenféleképpen megújulást kell hogy eredményezzen, lelkileg és társadalmilag is – mondta a Szent István Televíziónak nyilatkozva Bukovenszki Zoltán plébániai kormányzó.

A Sarlós Boldogasszony-templom mellett felállított szabadtéri oltárnál celebrált szentmise elején Ternyák Csaba érsek megáldotta a kívülről megújult istenházát.

A szentmisét követően a korábbi nevén Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola épülete elé vonultak az ünnepség résztvevői. Az oktatási intézmény az idei tanévtől Assisi Szent Ferenc Katolikus Általános Iskola.

Báriné Krajnyák Szilvia igazgató beszédében felidézte az iskola történetének fontosabb állomásait. Mint fogalmazott: a kölcsönös szeretet, tisztelet, megbecsülés erős alapot adott az intézménynek, melyet most még jobban szeretnének megerősíteni.

Az intézményvezető köszönetet mondott az Egri Főegyházmegyének és a főpásztornak.

Üveges Attila polgármester úgy fogalmazott, hogy a célok közösek: a település és az egyházközség fejlődése, gyarapodása, az élet megtartása és a gyermekek jó emberré nevelése. Riz Gábor országgyűlési képviselő beszédében leszögezte: büszkének kell lennünk keresztény gyökereinkre; a szülőknek ezt át kell adniuk a nevelés során, mert a gyermekek a kincs hordozói.

A beszédeket Kölönte Sándorné Sajtos Ibolya tanár, református lelkész gondolatai és áldó imádsága zárta.

Ezt követően Ternyák Csaba érsek megáldotta az iskolaépületet és a termekbe kihelyezendő feszületeket.

Szöveg: Federics Róbert

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria