Kétnapos zarándoklatot szerveztek elsőáldozóknak Szentgotthárdra – KÉPRIPORT

Hazai – 2024. május 14., kedd | 9:00

Május 8–9-én, áldozócsütörtökön és az ünnepet megelőző napon több mint ötszáz elsőáldozó, illetve elsőáldozására készülő gyermek zarándokolt Szentgotthárdra. A kétnapos egyházmegyei szintű programról Siffer Nóra Teréz OP írt személyes hangvételű beszámolót, amelyet szerkesztett formában közlünk.

Május 8-án, szerdán Székely János szombathelyi megyéspüspök, csütörtökön Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök és Huszár Gábor, a város polgármestere köszöntötte az elsőáldozókat és kísérőiket Szentgotthárdon, a Nagyboldogasszony-templomban.

Az elsőáldozók és elsőáldozásra készülők szerdán két csoportban, csütörtökön három csoportban fakultációkon vettek részt.

A színházteremben Kiss László atya bábelőadással és a tőle megszokott jó humorral arra tanította a résztvevőket, hogy életüket sziklára építsék, és hűségesen tartsanak ki Jézus, a Jó Pásztor mellett.

A Jó Pásztor bemutatását a két nap folyamán Székely János megyéspüspök és Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök is aktívan segítette. Azok a fiúk, akik szívükben hallják Jézus papságra hívó szavát, a biztatás mellett püspöki áldást is kaptak. Két jelen lévő lelkipásztor – Béla atya és Balázs atya – pedig az apostolok és Boldog Brenner János vértanú példáján keresztül érzékeltette a Jézussal való barátság megtartó erejét.

A zarándoklaton részt vevő gyerekek a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tagjainak köszönhetően  betekintést nyerhettek az ostyasütés folyamatába, és ki is próbálhatták az ostyakészítést.

A verbita szerzetesek zenei szolgálata még vidámabbá tette a napot.

Szerdán az időjárás nem tette lehetővé a tervezett gyalogos zarándoklatot a zsidai Jó Pásztor-kápolnához, ezért a vértanú szent életéről készült filmen keresztül ismerhették meg a résztvevők Brenner János, a magyar Tarzíciusz példáját.

A nap fénypontja a koncelebrált szentmise volt, amelyet Székely János püspök mutatott be.

Szentbeszédében a főpásztor arra hívta a gyermekeket, hogy nyissák meg szívüket az érkező Jézus előtt. Közülük többen már magukhoz vehették az Oltáriszentséget ezen a napon is.

Csütörtökön ebéd után a városon keresztül sétált át a közel hatszázötven gyermek a Jó Pásztor-kápolnához, ahol püspöki szentmisével fejeződött be a nap.

A koncelebrált szentmisét Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök mutatta be.

A liturgián zenei szolgálattal közreműködtek a kőszegi Árpád-házi Gimnázium zenészei.

„A hétköznapokba visszatérve magunkkal visszük, és igyekszünk életre váltani a nap üzenetét Boldog Brenner János atyától: »Legyetek szeretettel!«” – írta beszámolójában Siffer Nóra Teréz OP.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldala/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria