Kormányzati támogatást kapott a Pázmány-egyetem szíriai rekonstrukciós projektje

Hazai – 2020. október 21., szerda | 14:47

A magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül támogatja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rekonstrukciós projektjét Szíriában, amellyel a háborúban és iszlamista merényletekben megsérült egykori keresztény lovagvár, a Crak des Chevaliers helyreállításához járul hozzá hazánk.

Az erről szóló díszoklevelet Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára és Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára, valamint Kuminetz Géza, a PPKE rektora írták alá október 19-én.

Az eseményen Azbej Tristan államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány elkötelezett az üldözött keresztények megsegítése mellett, ennek jegyében kiemelt jelentősége van a korábban az iszlamista terroristák által megszállt Crak des Chevaliers lovagvár rekonstruálásának, amely a keresztény kulturális örökség megóvása mellett a helyi keresztény közösség szülőföldön való megmaradását is biztosítja.

Latorcai Csaba államtitkár kiemelte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma két szempont mentén támogatja a kezdeményezést: amellett, hogy a magyar kormány a keresztény közösségeket segíti, az egyetemes és magyar kultúra megvédését is szolgálja a támogatással, hiszen a lovagvár II. András király 1217-es látogatása nyomán magyar történelmi vonatkozással is bír.

Kuminetz Géza, a PPKE rektora a szimbólumok jelentőségére hívta fel a figyelmet, melyek egy közösség életében meghatározó erejűek; ilyen a Crak des Chevaliers a szíriai keresztények és az egész keresztény kultúra számára.

Az egyetem és a magyar kormány együttműködése ennek mentén mind a hallgatók szakmai gyakorlatához, mind a keresztény kulturális örökség megmentéséhez hozzájárul.

Forrás és fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria