Lélekemelő élmények – Bemutatkozott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodája

Hazai – 2021. június 4., péntek | 18:10

Sajtótájékoztatón ismertette tevékenységét és céljait az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fél évvel ezelőtt megalakult turisztikai irodája június 4-én a budapesti D50 Kulturális Központban.

A sajtótájékoztatón jelen volt Kovács Viktória, a Szent Adalbert Rendezvényközpont, Prímás Pince és Hotel Adalbert igazgatója, Horváth Zoltán István protonotárius, kanonok, esperes, a Szent István-bazilika megbízott plébánosa, Erdész Zoltán, a Mátyás-templom marketing- és HR-igazgatója, Aranyossy Mihály, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom turisztikai vezetője, valamint Nováky Dénes, a D50 Kulturális Központ igazgatója.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodája tevékenységét és céljait Treer Éva, az iroda turisztikai projektmenedzsere ismertette.

A sajtótájékoztatón megjelent intézményvezetők, egyházi emberek az iroda átfogó és koordináló tevékenységét prezentálták.

Elhangzott, hogy a 2030-ig ívelő Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát bemutató dokumentum, a Turizmus 2.0 a terület fő ágazatai közé felvette a vallásturizmust. Ennek jegyében az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodája nagyszabású, szakmai igényességgel megvalósítandó programokat tervez.

Célja, hogy összefogja és egységes turisztikai koncepció keretében bemutassa a főegyházmegyéhez tartozó épített és szellemi örökségeket, a kulturális és szabadidős létesítményeket, törekszik arra, hogy ismertebbé tegye az egyházmegye ezeréves történelmi, vallási örökségét a preevangelizáció fényében.

Stratégiájában többek közt koncentrál a kiemelt (Flagship) templomokra, de foglalkozik azokkal a templomokkal is, amelyeknek jelenleg nincs turisztikai irányvonala, ugyanakkor turisztikai szempontból kiaknázatlan értékekkel rendelkeznek.

Az iroda turisztikai termékkínálatában a múzeumok, könyvtárak bemutatása mellett szerepelnek múzeumpedagógiai foglalkozások, tematikus séták is.

A fiatalokat megcélzó múzeumpedagógiai foglalkozások között szerepelnek izgalmas kvízjátékok, vagy például a Mátyás-templomban Instagram-profilt és -posztokat is készíthetnek a résztvevők a templomhoz kötődő szentekről.

A termékkínálatból nem hiányoznak a rendezvény- és gasztrohelyszínek. Esztergomban a Szent Adalbert Rendezvényközpont, Prímás Pince, a Szent Adalbert étterem és a Rondella Kávézó, míg Budapesten a D50 Kulturális Központ és Hotel várja kedves vendégeit, és a szálláshelyek területén is gazdag a kínálat, Esztergomban a Hotel Adalbert két épülettel, a Szent Tamás Házzal és a Szent György Házzal, Budapesten pedig a D50 várja a pihenni vágyókat. Ezenfelül zarándokszállások és táborozóhelyek is színesítik a kínálatot.

A turisztikai iroda stratégiai terve a turisztikai arculattervezés, a honlapfejlesztés, a turisztikai termékfejlesztés, a marketingkommunikációs stratégia kialakítása, valamint a szakmai szervezetekkel, piaci szereplőkkel való kapcsolatépítés fő pillérein alapszik.

Az iroda az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson is bemutatkozik majd, a Szent István-bazilika előtti standján.

Az iroda logója már elkészült, a szlogenje pedig: Esztergom-Budapest: Lélekemelő élmények.

A helyi látogatókat, belföldi turistákat célozza meg az ImagineBudapest sétacéggel való új keletű együttműködés, melynek keretében három tematikus sétát dolgoznak ki a főegyházmegyei templomok bevonásával. A „Randevú a hangszerek királynőjével – Belvárosi orgonatúra minikoncerttel” tematikus séta hamarosan piaci bevezetésre is kerül.

Kisgyermekes családokat, az általános iskolás korosztályt célozza meg a tervezés alatt álló rejtvényfüzet, amely kettő, egy pesti és egy budai tematikus kör mentén izgalmas feladatokkal várja a család apraja-nagyját. Jövőbeli tervek között szerepel az Esztergom vonatkozású kiadvány is.

Folyamatban van a LEGO®-elemekből összeállított, saját terveztetésű és kiadású templomok, illetve a kisebbek számára fakocka templomok tervezése, készítése.

Többek közt kézműves-logóval ellátott fűszeres csokoládék árusítását is tervezik, valamint készül a Régi prímási receptek újragondolva munkacímű receptkönyv. Mindez az egységes arculatú, igényes ajándéktárgy-kínálat kialakításának céljával.

Treer Éva elmondta, hogy a már említett csokoládék ízesítésénél az egyházi szertartásokon alkalmazott tömjént és a régi érseki konyhán is szívesen alkalmazott sáfrányt és rozmaringot használtak. A sajtótájékoztató keretében a D50 Kulturális Központban többek közt lehetőség nyílt a kézműves-logóval ellátott fűszeres édességek kóstolására is.

Szerző: Körössy László 

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria