Lődd ki a bűnt! – Görögkatolikus hittanostalálkozót rendeztek Máriapócson

Hazai – 2021. november 18., csütörtök | 15:00

A Görögkatolikus Metropólia évről évre országos hittanversenyt hirdet. A járványhelyzet miatt ez idén elmaradt, de a hittanosok számára ősszel játékos találkozót szerveztek Máriapócson november 6-án.

A kegytemplomban a résztvevők imaórát végeztek Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezetésével, ennek végén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte az összegyűlt fiatalságot. Hierarchatársai nevében szeretettel fogalmazta meg, mekkora öröm mindhármójuknak, hogy a fiatalok Máriapócson vannak és találkozhatnak egy kicsit kötetlenebb összejövetelen.

Az Emmanuel Zarándokközpontban, illetve az előtte lévő területen tizenöt állomás várta a csapatokat. Minden csapat kincskereső füzetet kapott, amelybe bekerültek az állomások, a kapott pontok és egy érdekes térkép a helyszínről.

Az állomások közül a legnépszerűbb helyszín talán a „Lődd ki a bűnt!” nevű volt, ahol bójákra felragasztott bűnöket és egy bibliai ellenséget, Góliátot kellett célba dobva leütniük a csapattagoknak. Jó megfigyelőképességet várt a résztvevőktől a „Jól nézd meg!” helyszín, ahol egy montázsszerűen elkészített képen kellett ismerős szentírási történeteket, bibliai eseményeket, személyeket felismerni. „Bibliai álomcsapatot” is kellett választaniuk: egy nagy focipálya képén kellett elhelyezni – melynek volt egy ószövetségi és egy újszövetségi része – a megadott szentírási szereplőket.

Nagyon érdekes volt a „Bibliai Brain Box”: bibliai eseményeket kellett színes kép vagy ikonok formájában megtekinteni, majd visszaemlékezve válaszolni a feltett kérdésekre. Volt „Proszfora-totó”, amely tulajdonképpen az idén elmaradt hittanverseny anyagának játékos kérdéssora volt. A „Mozaik – Ikon” állomáson mozaikszerűen szétvágott ikonokat kellett összerakniuk a fiataloknak. Kézügyességüket és gyorsaságukat tehették próbára az ünnepi ikont, illetve a liturgikus tárgyakat ábrázoló puzzle összerakásánál. Az eucharisztikus állomáson egy óriás molinón kellett sorrendbe rakniuk a Szent Liturgia részeit. Egy másik molinón pedig a tízparancsolat képeit kellett egymás után elhelyezniük. Ismét másik feladat keretében ünnepeket ábrázoló ikonokat kellett felismerniük.

Érdekes állomás volt a kegytemplom és a fatemplom megtekintése, majd kérdéssorok kitöltése is. Ezenkívül volt „párkereső”, melynek keretében színes golyók párjait kellett megtalálni, liturgikus szavakat összerakva. Érdekes volt mágnestáblán elhelyezni a különböző liturgikus eszközök képeit, melyek vagy az oltárhoz vagy az előkészületi asztalhoz tartoztak.

A nap zárásaként Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök adta át az ajándékokat, értékelte a napot és áldotta meg a közel háromszáz résztvevőt.

A bővebb beszámoló a hittanverseny eredményeivel ITT olvasható.

Forrás: Miskolci Egyházmegye 

Szöveg: Jármi Zoltán HB-elnök

Fotó: Orosz Rita, Tatai Zoltán, Jármi Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria