Magas lengyel állami kitüntetést kapott Bese Gergő Péter

Hazai – 2016. június 2., csütörtök | 18:38

A Lengyel Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést vehette át június 2-án Bese Gergő Péter, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papja Roman Kowalskitól, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetétől a lengyel nagykövetségen.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lengyel–magyar kapcsolatok megőrzése és fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseinek elismeréseként Bese Gergő Péter mellett a Lengyel Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda alapítója, Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának osztályvezetője, valamint Kraszlán István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Nemzetiségi Főosztályának nemzetiségi főtanácsadója.

Az ünnepségen részt vett Székely János esztergom-budapesti segédpüspök és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Roman Kowalski köszöntőjében kiemelte, nagy öröm számára, hogy még az ő – hamarosan lejáró – nagyköveti megbízatása alatt került sor a kitüntetések átadására. Úgy fogalmazott, Bese Gergő Péter stabil alappillére a lengyel–magyar barátságnak, s a 2011-es Lengyel–Magyar Összetartozás Éve óta már nem csupán együttműködési, hanem baráti kapcsolatban is van vele.

Bese Gergő Péter a lengyel–magyar barátság elkötelezett híve, Lengyelország fáradhatatlan népszerűsítője a magyar fiatalok körében. A 2011-es Lengyel–Magyar Összetartozás Éve programsorozathoz kapcsolódó rendezvények egyik társszervezője volt, többek között rajz- és irodalmi versenyek, a két nép közös szentjeiről szóló konferencia, több Częstochowába szervezett zarándoklat és a Fekete Madonna-kegykép másolatának Magyarországra hozatala fűződik a nevéhez. Tevékenyen közreműködik a lengyel–magyar barátság napi eseményeken, 2013-ban Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéinek Magyarországra hozatala alkalmából előadást tartott a fiataloknak a mártír pap életéről. Rendszeresen szervez zarándoklatokat Lengyelországba, a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra is visz magyar csoportot.

Fotó: Merényi Zita

Zadubenszki Norbert/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria