Magyarok Nagyasszonyát ünnepelték Székesfehérvár-Öreghegyen

Hazai – 2022. október 13., csütörtök | 9:56

Nemzetünk Pártfogóját ünnepelte a székesfehérvár-öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-plébánia október 8-án. A templom búcsúünnepén Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét; koncelebrált Ugrits Tamás pasztorális helynök és Tornyai Gábor plébános.

Fontos időnként rátekinteni, hogy mit jelent a nevünk, mit jelent a családi nevem, amellyel hordozom családom történetét, amihez én is hozzáadok saját életemmel – mondta köszöntőjében Tornyai Gábor. 

A székesfehérvár-öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa kiemelte: egyházközségünk névnapja is fontos, hiszen azon túl, hogy Máriára figyelünk, azt is látnunk kell, amit Isten véghez vitt benne. „Fel kell tennünk a kérdést: Magyarok Nagyasszonya neve alatt mit jelent keresztény emberként élni, mit jelent ehhez a plébániához tartozni.”

Szentbeszédében Spányi Antal püspök emlékeztetett: mi, magyarok Szent István óta úgy tekintünk Máriára mint különös pártfogónkra. De valójában minden keresztény ember tudja és hiszi, hogy Jézus a kereszten mindnyájunk anyjává tette Máriát, és ő gyermekévé fogadott minket. Mária életünk minden percében segít bennünket, támogatja gondolatainkat, szívünk érzéseit, reményünket, szeretetünket.

„Máriához igazítsuk életünket! Ő legyen a mérték, aki előttünk jár, és anyai szeretetével példát mutat, tanít minket. De nemcsak fohászkodnunk kell Máriához, hanem mindazt, amit rajta keresztül Isten adni akar, be is kell fogadnunk, életté kell váltanunk” – buzdított a főpásztor.

A megyéspüspök beszélt a Biblia tanúsága szerinti jó és rossz küzdelméről, amely átszőtte az egész emberiség történelmét. Ma is elköveti az ember Ádám bűnét, szembemegy a teremtő Isten akaratával, amelynek nyomán napjainkra fellázadt a családról, a férfiról és nőről szóló isteni elgondolás ellen; a természet ellen fordult, háborúkat és gazdasági válságot idézett elő. Ma különösen rászorul a világ a segítségre, mert sok téves gondolat, indulat, rosszérzés, félelem uralkodik körülöttünk.

Ahogy egy gyermek az édesanya szeretetével próbálja legyőzni saját gyengeségeit, nekünk is Mária szeretetével kell jóvá tennünk mindent a világban. „Ezért

kérjük a Boldogságos Szűz Máriát, a Magyarok Nagyasszonyát, imádkozzon értünk, hogy keresztény küldetésünket meg tudjuk valósítani”

– zárta beszédét Spányi Antal püspök.

A székesfehérvár-öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-templomban bemutatott ünnepi szentmisén a hívek mellett a város alpolgármestere, önkormányzati képviselők, a helyi borlovagrend tagjai, cserkészek, valamint a város többi egyházközségének képviselői is részt vettek.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kovács Marcell

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria