Márciustól Seregély István érsek nevét viseli a nyíregyházi papi szociális otthon

Hazai – 2019. február 22., péntek | 18:38

Március 2-ától Seregély István Papi Szociális Otthon lesz a neve a Nyíregyházán található Főegyházmegyei Papi Szociális Otthonnak.

A nyíregyházi intézmény megalapítása Seregély István egri érsek nevéhez fűződik – a főpásztor munkásságát és emlékét a papi otthon nevében is szeretné megőrizni.

A névadó ünnepség március 2-án, szombaton 10 órakor szentmisével kezdődik az otthon Szent Antal-kápolnájában, majd megáldják az intézmény falán elhelyezett emléktáblát. Az ünnepségen részt vesz Ternyák Csaba egri érsek, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az otthonban lakó Bosák Nándor és Katona István nyugalmazott püspökök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő köznevelési és szociális intézmények vezetői, Kéningerné Ignácz Ibolya intézményvezető, az otthon lakói, valamint további meghívott papok és vendégek.

* * *

A Nyíregyháza központjához közel található, parkosított, ápolt virágos kerttel rendelkező intézménynek hetvennégy lakója van; a papok száma jelenleg hét fő. Az intézmény az ország egész területéről fogad ellátásra jelentkezőket. Egyházi fenntartású intézményként elhelyezést és ellátást biztosítanak nyugdíjkorhatárt betöltött lelkipásztoroknak és egyházi személyeknek, valamint mindazoknak, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek.

A papi szociális otthonnak helyet adó épület jelenlegi formáját a ferencesek 1937-ben felépült rendházának többszöri bővítésével nyerte el. Az 1951-ben állami tulajdonba vett rendházat 1989. május 31-én Seregély István egri érsek visszavásárolta az önkormányzattól, és Kiss István plébános irányításával a meglevő épületet kibővítették. Az Egri Főegyházmegye 1989-ben alapította meg a Főegyházmegyei Papi Szociális Otthont. Fenntartását 1993-ban az akkor alapított Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye vette át. Az intézmény az új egyházmegye püspöke, Bosák Nándor támogatásával 1999-ben új épületszárnnyal bővült.

Az intézmény Szent Antal-kápolnájában napi rendszerességgel tartanak szentmisét a városbeli hívek és az otthonban lakó ellátottak számára. A beteg papoknak napi misézésre lehetőséget nyújtó kis emeleti kápolnát 2004-ben kibővítették, így huszonöt fő befogadására lett alkalmas, amelynek teljes berendezéséről az egri érsek gondoskodott.

* * *

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában jelenleg három szociális otthon működik: a nyíregyházi intézményen kívül a debreceni  Szent Erzsébet Otthon és Balkányban a Szent Antal Idősek Otthona.

Forrás és fotó: Öröm-hír Sajtóiroda; Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria