Mária közbenjár és segít – Negyedik alkalommal szerveztek zarándoklatot és találkozót Óföldeákra

Hazai – 2021. június 1., kedd | 18:24

Május utolsó szombatján került sor a Szeged-Csanádi Egyházmegye Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hangoló zarándoklatára, amely az óföldeáki Szűz Mária Keresztények Segítsége erődtemplomhoz vezetett. A délután folyamán Kiss-Rigó László megyéspüspök szabadtéren celebrált szentmisét.

Az első alkalomra hagyományteremtő céllal került sor 2018 májusában, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületként. A kezdeményezéshez plébániák, iskolák, egyéni szervezésben családok és imacsoportok csatlakoztak. Az Alföld déli határvidékén található felújított, 14. századi erődtemplom és környezete csodálatos természeti és kulturális örökség, amely továbbra is lehetőséget ad a találkozásra és az imádságra.

A zarándokok egyik csoportja idén is gyalog tette meg huszonöt kilométeres utat, míg Makóról ugyancsak gyalogos zarándokok érkeztek a találkozó helyszínére. A tavalyi évhez hasonlóan, tekintettel a járványhelyzetre, a nagy tömeget vonzó közösségi programokat nem rendezték meg, a szentmisét pedig szabadtéren mutatta be Kiss-Rigó László.

A püspök homíliájában felidézte az emléknap történetét és annak történelmi jelentőségét. Egy olyan világban, ahol az európai kereszténység identitása veszélybe került és a muszlim világ megtámadta a helyi több ezer éves kultúrát és a keresztény vallást, V. Piusz pápa, illetve a kontinens vezetői Mária közbenjárását kérték. A pápa Máriát a Keresztények Segítsége megszólítással illette, így buzdította imádságra az Egyházat. Ettől kezdve a megszólítás a loretói litánia fohászai között is szerepel. A történelmi események bizonyítják, hogy az Isten édesanyjához intézett imádság meghallgatásra talált, Mária pedig ma is közbenjár és segít – buzdított homíliájában a főpásztor.

A zarándoklatra összegyűlt hívek megemlékeztek Bálint Sándor példamutató életéről, a családjához fűződő hűségéről, a szentmisében pedig együtt imádkoztak a hitvalló tudós boldoggá avatásáért.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Szabó Anita/Makó Híradó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria