Marton Zsolttal ünnepelték a rákóczifalvai Mária Szent Neve templom búcsúját

Hazai – 2023. szeptember 15., péntek | 11:22

Idén 130 éves a Mária Szent Neve templom a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván, melynek búcsúját szeptember 10-én ünnepelték. Marton Zsolt megyéspüspök mutatta be a szentmisét, majd megáldotta a felújított templomhomlokzatot. Az ünnepről Kómár István plébános készített beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

A rákóczifalvai templom búcsúi ünnepe idén több szempontból is rendhagyó és kiemelkedő volt. Az idén 130 éves templomunk kerek évfordulóját nagyobb ünnepélyességgel terveztük megünnepelni, ezért hívtuk meg búcsúi vendégnek Marton Zsolt megyéspüspököt. 

Az ünnepre érkező hívek teljesen megtöltötték a templomot; a közösséggel ünnepeltek a település elöljárói is: Túróczi Imre polgármester, Csomán István alpolgármester, Hovanyecz Virág aljegyző, Kállai Mária országgyűlési képviselő, valamint a felújítási munkát végző vállalkozó cég vezetője, Kovács György. 

Ugyancsak az idei év hozta meg azt a rég várt örömet, a már nagyon-nagyon megkopott, omladozó templomhomlokzat felújítását. A szép új templomkülső megáldását is kértük püspök atyától ezen az ünnepen. A korábbi években történt a tető és a toronysüveg helyreállítása, nemrég készült el a templom falainak szigetelése, de leglátványosabb a teljes homlokzat megújulása volt az év elején.

A búcsúra szokás szerint készültünk: a takarítás, díszítés, a templom ünnepi ruhába öltöztetése a hívek összefogásával valósult meg; a lelki készületet két gyónási alkalom segítette a közösségben.

A különleges búcsú ünnepélyességét emelte, hogy a Szolnoki Jubilate Kórus teljesített énekszolgálatot a szentmisén. 

Természetesen legnagyobb számban rákóczifalvai hívek jelentek meg, de velünk ünnepeltek a környező egyházközségekből érkezett hívek is: Rákócziújfalu, Martfű, Tiszaföldvár, Homok, Csépa, Szelevény, Tiszaug, Tiszasas közösségeinek képviselői, és jöttek az ünnepre Szolnokról, Szandaszőlősről is.

A szentmise körmenettel zárult. A templom hordozható Mária-szobrával vonultunk ki a téren álló Szűzanya-szoborhoz, ahol a főpásztor vezetésével közösen imádkoztunk, majd a templomba visszatérve püspöki áldást kaptunk. Az ünneplés szeretetvendégséggel ért véget.  

Forrás: Váci Egyházmegye 

Fotó: Rákóczifalva Rád Vár Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria