Megáldották a felújított szuhai templomot

Hazai – 2023. november 21., kedd | 9:00

Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke november 19-én, ünnepi szentmise keretében megáldotta a szuhai Kisboldogasszony-templomot. A középkori épület a Modern Városok Program keretében újult meg, amelyet hosszú várakozást követően vehettek birtokba a helyiek.

Fekete Roland plébániai kormányzó a szentmise elején elmondta: két éven keresztül tartott a kivitelezés, számos nehézséggel kellett megbirkózni. Ez idő alatt az egykori iskolaépület fogadta be a híveket, akik már nagyon vágytak arra, hogy méltó helyen tartsák meg a szentmiséket.

„Nagy öröm számunkra ez az alkalom, ugyanis egy ősi templom, egy középkori építmény újulhatott meg, amely évszázadokon keresztül szolgálta a helyieket – mondta Varga Lajos püspök. – Hálát érdemelnek azok, akik anyagi támogatásukkal, vagy munkájukkal hozzájárultak a felújításhoz.”

„Örömmel jöttünk össze, hogy ezt a felújított templomot Istennek felajánljuk, kérjük őt, hogy legyen segítségünkre kegyelmével, szent erejével, áldja meg a vizet, és tisztítsa meg vele e templom falait is” – fohászkodott az ünnepi szentmisében a váci segédpüspök.

„Fontoljuk meg azt is, hogy mi vagyunk az élő Egyház, akik hitben és szeretetben itt egybegyűltünk. Isten azért állított minket a világba, hogy jele és bizonysága legyünk annak a szeretetnek, amellyel ő szeret minden embert” – hangsúlyozta Varga Lajos, majd szenteltvizet hintett a megújított falakra és a jelenlévőkre.

A szentmise végén Becsó Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy hosszú út vezetett addig, amíg ebben a térségben elindult a templommegújítási program, a Modern Városok Program részeként, amelyet 2017 márciusában írt alá a miniszterelnök és Salgótarján polgármestere. A projekt keretében nemcsak a nógrádi megyeszékhelyen, hanem további 17 településen összesen 37 egyházi ingatlan újulhatott meg.

A Modern Városok Programban 28 helyszínen újultak meg templomok, kápolnák, plébániák, közösségi terek. A szuhai templom műemlék épület, a felújítás során a csapadékvíz elvezetése, a vizes falak megszüntetése és a teljes elektromos hálózat korszerűsítése volt a legsürgetőbb feladat. Emellett kicserélték az elhasználódott padokat, a kórus korlátját; megoldották a pad- és a sekrestyefűtést. A felújítás után újrafestették a szentélyt és a templomhajót; szabadtéri szentmisékhez pedig burkolták a templom előtti tér egy részét.

Forrás: Váci Egyházmegye; Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba/Szuha Község Önkormányzata Fecbook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria