Megáldották a miskolci Semmelweis-kórház ökumenikus kápolnáját

Hazai – 2018. február 28., szerda | 12:42

Ökumenikus kápolnát áldottak meg február 27-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kápolnát Ternyák Csaba egri érsek, Papp András, a miskolci Nagyboldogasszony görögkatolikus székesegyház parókusa, Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke és Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke áldotta meg egy-egy szentírási szakasz felolvasása után.

Pap Tibor, a kórház megbízott igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy gyógyító munkájukban erősödik a holisztikus (a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is – a szerk.) szemlélet, és tudják, a lelkileg egészséges ember sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben, illetve ha meg is betegszik, gyorsabban felgyógyul. Reményét fejezte ki, hogy az új kápolna az a hely lesz, ahol egyfajta lelki erőforrást kapnak a betegek. Évente mintegy százezer fekvőbeteget látnak el ebben a kórházban, és az embereknek a betegség nehéz időszakában lelki támaszra is szükségük van.

Csomós József református püspök is köszöntötte az ünnepség résztvevőit, köztük Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárát, Kriza Ákos polgármestert és a történelmi egyházak képviselőit. Elmondta, a történelmi egyházak és a város kapcsolata példa nélküli. Az országban itt működik a leghosszabb ideje ökumenikus egyetemi lelkészség, és a megyei kórházban tizenkét évvel ezelőtt avatták fel a kórházkápolnát. Az itt szolgáló papok, lelkészek nem az egyházak, hanem a kórház státusában tevékenykednek. Régóta dédelgetett elképzelésük vált valóra azzal, hogy a római katolikus, a görögkatolikus, az evangélikus és a református egyház összesen több mint 10 millió forintos hozzájárulásával ökumenikus kápolna létesült az intézményben.

Rétvári Bence beszédében rámutatott: egy kórházban a hit és a remény mindennél fontosabb. S ezzel a kápolnával, amely mindig nyitva lesz a betegek előtt, valamennyi egyház kész lelki segítséget és vigaszt nyújtani a rászorulóknak. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány a lelket gyógyító papok szolgálatát is elismeri. Növelték a kórházlelkészek számára nyújtott támogatást: mintegy 440 millió forintot fordítanak idén erre a célra, hogy a kórházi szolgálatban munkájukat díjazni tudják.

A köszöntők után megáldották a kápolnát, majd Ábrám Tibor, a református egyházkerület főgondnoka tartott rövid elmélkedést.

A kápolna tabernákulumában már ott van az Oltáriszentség, a sebeket gyógyító Jézus várja a betérő betegeket, orvosokat, ápolókat.

Forrás: Gróf Lajos/Egri Főegyházmegye

Fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria