Megújul a soproni Szent Mihály-templom

2018. szeptember 30. vasárnap, 18:06

Szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepén sajtótájékoztatót tartott a Győri Egyházmegye és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata – Veres András megyéspüspök és Fodor Tamás polgármester – a Szent Mihály-templom megújulásáról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az esemény keretében Veres András győri megyéspüspök és Fodor Tamás polgármester örömmel bejelentették, hogy az egyházmegye és a soproni önkormányzat összefogásának eredményeként megújul a Szent Mihály-templom. A bejelentésre a főangyal tiszteletére felszentelt templom előtt került sor. Az eseményen a főpásztor és a polgármester mellett köszöntötte a megjelenteket Horváth Imre városplébános, valamint Simon István alpolgármester.

A Szent Mihály-templom Sopron legnagyobb középkori temploma, melyet a 13. század elején kezdtek építeni román stílusban, de az elhúzódó munkálatok miatt a gótikus stílusjegyek váltak uralkodóvá. Egyedülálló a templombelső térhatása, illetve a kincstár régi, gótikus, mázas padozata. Ilyen nagyságú összefüggő Mátyás-korabeli kerámiapadló egyedül itt található Magyarországon.

A templom felújításának része a templomi berendezések, karzat, díszítőfestések és falképek restaurálása, a kőpadló, a fém, illetve a fa berendezési tárgyak egy részének helyreállítása. A fejlesztés része továbbá az orgona felújítása, valamint a színes ólmozott üvegablakok kialakítása, továbbá kiállítótér létrehozása a templomtorony egyes szintjein. További cél a templomkert megújítása a kerítés felújításával, növénytelepítéssel, burkolati és kertépítési munkával, kőelemek restaurálásával.

Cél a templom, illetve a hozzá kapcsolódó sekrestyésház épített örökségnek fejlesztése, a hitélet megismertetése a templom értékeinek, középkori falfestményeinek, szobrainak újszerű bemutatásával. A sekrestyésházban a kiállítóterek mellett a látogatók fogadására alkalmas kávézót, ajándékboltot, valamint egy kisebb rendezvénytermet alakítanak ki. A kiállítóterekben az élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kerülnek előtérbe. A projekt teljes költsége 3 milliárd forint, ebből 2,6 milliárd forintot fordítanak a Szent Mihály-templom felújítására.

A rekonstrukció ideje alatt – október 1-jétől – a templom zárva tart. A templom kapui a tervek szerint 2020-ban nyílnak meg ismét.

Forrás: Győri Egyházmegye, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Fotó: Szeniczei Patrik

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök