Megújul a soproni Szent Mihály-templom

2018. szeptember 30. vasárnap 18:06

Szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepén sajtótájékoztatót tartott a Győri Egyházmegye és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata – Veres András megyéspüspök és Fodor Tamás polgármester – a Szent Mihály-templom megújulásáról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az esemény keretében Veres András győri megyéspüspök és Fodor Tamás polgármester örömmel bejelentették, hogy az egyházmegye és a soproni önkormányzat összefogásának eredményeként megújul a Szent Mihály-templom. A bejelentésre a főangyal tiszteletére felszentelt templom előtt került sor. Az eseményen a főpásztor és a polgármester mellett köszöntötte a megjelenteket Horváth Imre városplébános, valamint Simon István alpolgármester.

A Szent Mihály-templom Sopron legnagyobb középkori temploma, melyet a 13. század elején kezdtek építeni román stílusban, de az elhúzódó munkálatok miatt a gótikus stílusjegyek váltak uralkodóvá. Egyedülálló a templombelső térhatása, illetve a kincstár régi, gótikus, mázas padozata. Ilyen nagyságú összefüggő Mátyás-korabeli kerámiapadló egyedül itt található Magyarországon.

A templom felújításának része a templomi berendezések, karzat, díszítőfestések és falképek restaurálása, a kőpadló, a fém, illetve a fa berendezési tárgyak egy részének helyreállítása. A fejlesztés része továbbá az orgona felújítása, valamint a színes ólmozott üvegablakok kialakítása, továbbá kiállítótér létrehozása a templomtorony egyes szintjein. További cél a templomkert megújítása a kerítés felújításával, növénytelepítéssel, burkolati és kertépítési munkával, kőelemek restaurálásával.

Cél a templom, illetve a hozzá kapcsolódó sekrestyésház épített örökségnek fejlesztése, a hitélet megismertetése a templom értékeinek, középkori falfestményeinek, szobrainak újszerű bemutatásával. A sekrestyésházban a kiállítóterek mellett a látogatók fogadására alkalmas kávézót, ajándékboltot, valamint egy kisebb rendezvénytermet alakítanak ki. A kiállítóterekben az élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kerülnek előtérbe. A projekt teljes költsége 3 milliárd forint, ebből 2,6 milliárd forintot fordítanak a Szent Mihály-templom felújítására.

A rekonstrukció ideje alatt – október 1-jétől – a templom zárva tart. A templom kapui a tervek szerint 2020-ban nyílnak meg ismét.

Forrás: Győri Egyházmegye, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Fotó: Szeniczei Patrik

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57