Megújul a soproni Szent Mihály-templom

2018. szeptember 30., vasárnap | 18:06

Szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepén sajtótájékoztatót tartott a Győri Egyházmegye és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata – Veres András megyéspüspök és Fodor Tamás polgármester – a Szent Mihály-templom megújulásáról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az esemény keretében Veres András győri megyéspüspök és Fodor Tamás polgármester örömmel bejelentették, hogy az egyházmegye és a soproni önkormányzat összefogásának eredményeként megújul a Szent Mihály-templom. A bejelentésre a főangyal tiszteletére felszentelt templom előtt került sor. Az eseményen a főpásztor és a polgármester mellett köszöntötte a megjelenteket Horváth Imre városplébános, valamint Simon István alpolgármester.

A Szent Mihály-templom Sopron legnagyobb középkori temploma, melyet a 13. század elején kezdtek építeni román stílusban, de az elhúzódó munkálatok miatt a gótikus stílusjegyek váltak uralkodóvá. Egyedülálló a templombelső térhatása, illetve a kincstár régi, gótikus, mázas padozata. Ilyen nagyságú összefüggő Mátyás-korabeli kerámiapadló egyedül itt található Magyarországon.

A templom felújításának része a templomi berendezések, karzat, díszítőfestések és falképek restaurálása, a kőpadló, a fém, illetve a fa berendezési tárgyak egy részének helyreállítása. A fejlesztés része továbbá az orgona felújítása, valamint a színes ólmozott üvegablakok kialakítása, továbbá kiállítótér létrehozása a templomtorony egyes szintjein. További cél a templomkert megújítása a kerítés felújításával, növénytelepítéssel, burkolati és kertépítési munkával, kőelemek restaurálásával.

Cél a templom, illetve a hozzá kapcsolódó sekrestyésház épített örökségnek fejlesztése, a hitélet megismertetése a templom értékeinek, középkori falfestményeinek, szobrainak újszerű bemutatásával. A sekrestyésházban a kiállítóterek mellett a látogatók fogadására alkalmas kávézót, ajándékboltot, valamint egy kisebb rendezvénytermet alakítanak ki. A kiállítóterekben az élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kerülnek előtérbe. A projekt teljes költsége 3 milliárd forint, ebből 2,6 milliárd forintot fordítanak a Szent Mihály-templom felújítására.

A rekonstrukció ideje alatt – október 1-jétől – a templom zárva tart. A templom kapui a tervek szerint 2020-ban nyílnak meg ismét.

Forrás: Győri Egyházmegye, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Fotó: Szeniczei Patrik

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
punkosdi-beszelgetes-ferenc-papa-csiksomlyoi-latogatasa-kapcsan-magyarsag-hazaban
Pünkösdi beszélgetés Ferenc pápa csíksomlyói látogatása kapcsán a Magyarság Házában

Közeleg Ferenc pápa történelmi romániai apostoli látogatása, amelynek során a szentatya Csíksomlyóra is elzarándokol, és szentmisét mutat ott be június 1-jén szombaton, egy héttel pünkösd előtt. Ebből az alkalomból tartottak kerekasztal-beszélgetést május 22-én este Budapesten, a Magyarság Házában.

19:55
-ne-borongjunk-regi-dicsosegunkon-hanem-most-akarjunk-megterni-papi-zarandoklat-mariagyudon
„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást.

16:19