Megújultak az anarcsi görögkatolikus templom falképei

Hazai – 2019. május 13., hétfő | 17:57

A közelmúltban felújították és bővítették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község görögkatolikus templomának falképeit. A munkálatok befejezése után, május 5-én Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspökkel ünnepelt együtt a közösség.

Idén a kenethozó asszonyok vasárnapja egybeesett május első vasárnapjával, amikor az édesanyákat is köszöntjük. Ehhez a jeles alkalomhoz kötötte ünnepi beszédét Szocska A. Ábel püspök.

„Nem véletlenül értesültek elsőként Jézus feltámadásáról a kenethozó asszonyok; az asszonyi szív jobban megérzi a Jóisten szeretetét” – mondta a püspök, s hozzátette: az sem lehet véletlen, hogy a nőket hívta meg arra az Isten, hogy édesanyaként a szívből jövő, gondoskodó szeretetet még inkább megéljék.

Móra Ferenc néhány sorával emlékeztette a jelenlévőket, hogy a nők, különösen az édesanyák több tiszteletet érdemelnének, hiszen jóságos szeretetük felruházza őket „az édesanyák rendkívüli tulajdonságával: számukra minden gyermek kedves, mindig meg tudnak bocsátani gyermekeiknek, gyermeküket szépnek látják.

Az Anyaszentegyház is ilyen gondoskodással van irántunk, neki is meg kell köszönnünk időről időre ezt a gondoskodó szeretetet. A templom felújításával Anyaszentegyházunk felé fejeztük most ki hálánkat” – fogalmazott a főpásztor.

Az anarcsi Máriapócsi Könnyező Istenszülő görögkatolikus templomot hat éve újították fel kívülről, de a belső festés csak most, a Nyíregyházi Egyházmegye és az anarcsi hívek adományaiból valósulhatott meg. A díszítő festéseket és a restaurálási munkálatokat Anducska Tibor végezte; a mennyezeti Pantokrátor-festményt Monostory Viktória készítette. A szertartáson ezeket áldotta meg szentelt olajjal, tömjénfüsttel és szenteltvízzel a főpásztor.

A házigazda, Monostory Marcell parókus és az egyházközség tagjai mellett az ünnepségen jelen volt a kerület papsága, a helyi római katolikus plébános és a hívek, akik szintén ebben a templomban imádkoznak hétről hétre, továbbá az önkormányzat képviselői és a város elöljárói, valamint a meghívottak között volt Anarcs neves szülöttje, Béres József is.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Zadubenszki Norbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria