Megye vagy vármegye? – Jogi műsor a Katolikus Rádióban a 2022. évi törvényekről

Hazai – 2023. január 18., szerda | 14:05

A Magyar Katolikus Rádió Kerengő című műsorában január 20-án, pénteken 17.04-től Szalay Kornél Géza jogásszal beszélgetnek.

2022. január 1. és december 31. között összesen 1446 új jogszabály jelent meg. A pénteki Kerengőben többek között szó lesz arról, hogy az Alaptörvény 2022-ben két alkalommal módosult.

A katasztrófavédelmi törvényben rögzítették, hogy a kormány a szomszédos országban fennálló háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetben az élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat. A háborús veszélyhelyzetet a kormány május 29-éig meghosszabbította.

A történelmi hagyományokra hivatkozva változott a megyék elnevezése vármegyékre 2023. január elsejétől azzal a megkötéssel, hogy a megye elnevezés használható mindaddig, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés „a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható”. Az indoklásban emlékeztettek arra, hogy az államalapítástól egészen 1949-ig a vármegyék voltak a magyar közigazgatás alapvető területi egységei. „A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése.”

Nagy visszhangot váltott ki a katásokra vonatkozó törvény, vagyis a kisadózó vállalkozók tételes adója – ezt is elemzi Szalay Kornél Géza a pénteki Kerengőben. 

*

Szalay Kornél Géza budapesti ügyvéd. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán hittanári, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogi végzettséget szerzett. Ügyvédként leginkább polgári jogi ügyekkel foglalkozik. „A rádiózást szeretem, ezzel is segíteni lehet másokon, akik esetleg nem találják a kiutat a jogi útvesztőkben – mondja. – A rádiós múltam összesen mintegy másfél évtizedre nyúlik vissza.”

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria