Mi köze a Boney M.-nek a görögkatolikus hittanversenyhez?

Hazai – 2019. április 10., szerda | 10:31

A máriapócsi Emmanuel Zarándokközpont és a Családvárban rendezték az általános és középiskolai görögkatolikus hittanversenyek metropóliai döntőjét április 6-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagyböjt ötödik szombatján a „legszentebb Nagyasszonyunk, az Istenszülő és mindenkor Szűz Máriának Akathisztosz-himnuszát” ünnepli a Görögkatolikus Egyház. A nem ülve végzett, szabályosan megszerkesztett himnusz 24 versszakból áll. A szent Szűz minden egyes megszólítása Gábriel köszöntését, az „üdvözlégy”-et idézi, de ez a görögkatolikus hagyományban a szöveg bizánci értelmét követve „örvendezz”-ként szerepel. Az Akathisztoszt elimádkozva megértjük, hogy az Istenszülő mérhetetlen öröme egyben a mi örömünk is, ha azonosulni tudunk az ő hitével, alázatával és engedelmességével.

A középiskolások a döntő megkezdése előtt a máriapócsi fatemplomban Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével imádkozták el az Akathisztosz-himnuszt. A fiatalokat ezt követően Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita bátorította: az Akathisztosz ünnepéhez kapcsolódóan az Istenszülő hivatásáról beszélt, ami nem más, mint az édesanyává válás. Ő erre igent mondott az Úrnak, pedig nem tudta, hogy mi lesz ennek a következménye, csak azt, hogy a Teremtő akaratának eleget fog tenni. Így teljesítette be a hivatását, amit az Isten neki szánt. Mindenkinek van hivatása, az Úr mindenkire gondolt és igent kell tudni neki mondani, ebben igazi példakép lehet Szűz Mária – hangsúlyozta a főpásztor.

Az országos versenyen 54 csapat indult, közülük két írásbeli forduló eredményei alapján nyolc csapat jutott a döntőbe. A döntő fordulóban a középiskolás diákoknak először egy ötvenperces írásbeli feladatlapot kellett megoldaniuk, majd rövid felkészülés után egy bibliai témájú jelenetet eljátszaniuk, végül egy Dávid királyt ábrázoló puzzle-t kirakniuk.

A harmadik alkalommal megrendezett középiskolai hittanverseny döntősei két feladat között kikapcsolódásként megzenésített zsoltárokat hallgattak, többek közt a Boney M.-nek, a diszkózene egyik nagy sztárjának Rivers of Babylon című számát is.

„By the rivers of Babylon, there we sat down…” – sokan már dúdolják is magunkban a ’70-es ’80-as évek egyik legkedveltebb együttesének világslágerét. Aki e számot hallgatja, egyben imádkozik is, hiszen a sláger a 137. zsoltár első négy versét dolgozza fel. A dalt eredetileg egy jamaicai reggae zenekar, a The Melodians játszotta. A helyi diktatúra miatti „fogság” inspirálta őket arra, hogy a zsidó nép babiloni fogságát idézzék meg dalukban a zsoltár szövegével. Tőlük vette át Frank Farian, a Boney M. alapítója és háttérembere.

Az utolsó feladat annak a zsoltárversnek az előadása volt, amit maguk a versenyzők írtak. Szebbnél szebb és kreatívabbnál kreatívabb alkotások születtek, íme egy példa:

„Kérlek válaszolj nekem, Isten, ne csak láttamozd az üzenetem
Uram, szabadítsd meg kezem a telefon szorongatásából!
Add, hogy elmém a könyvek által jóra neveljem!
Mi jut majdan nekem osztályrészül, ha csak a like-okat zsebelem?
Egy sivár fekhely, vagy egy sad face a gyászjelentésemen?
Jajj nekem, hogy influencer csak a sminkemet legyezzem!
Szemem már régóta a virtuális világ rabja,
és a többi ember csak hagyja, sőt jobban tolja, mint én magam!
És mi azt hisszük, hogy ez rendbe’ van?!
Ezért írok most neked, kedves ismerősöm, az Isten,
Kérlek igazodjék az én imádságom a te képernyőd elé, s adj egy új irányt, de nem a divatba, hanem az életbe, most és itten.”

Zárásként Orosz Atanáz püspököt és Kocsis Fülöp érseket faggathatták a versenyzők; előzetesen, név nélkül tehettek fel a főpásztoroknak kérdéseket. Megkérdezték például, hogy melyik élő vagy elhunyt, esetleg fiktív személlyel találkoznának szívesen (Atanáz püspök Szent Atanázzal), mit gondolnak a megtérésről vagy az alkoholfogyasztásról.

A nagyokkal párhuzamos zajlott a fiatalabb diákok megmérettetése; ők több mint százan vettek részt a metropólia egész területéről a döntőn. A Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatási vezetője, Obbágy László emlékeztette a résztvevőket arra, hogy az idei hittanverseny a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében az Eucharisztiáról szól. Ennek kapcsán lelki útravalóként azt mondta: az átváltoztató Krisztusban Isten jött közénk, akiben már a keresztségkor elkezdődött az örök életünk. Fokozatosan bontakozik bennünk a krisztusi élet, amikor az Eucharisztia titkában elmerülünk, részesülünk. Obbágy László azt kívánta, hogy a tárgyi tudás mellett ennek az öröme töltsön el mindenkit.

Az általános iskolásokat Orosz Atanáz püspök Szent Pált idézve köszöntötte. Az apostol arra figyelmezet minket, hogy a versenyzők önmegtartóztató életet élnek, vagyis edzenek, ahhoz, hogy győzzenek. De az apostol hozzáteszi, hogy a díjat egy nyeri el. „Úgy fussatok, hogy elnyerjétek!” A hittanverseny szervezői most több díjat is tartogatnak nektek – mondta a főpásztor –, de az elv ezen a napon is érvényes: imádsággal, önfegyelemmel és felkészültséggel kell nekifutni a versenynek.

A feladatlapok kitöltése után a gyerekek Grunda Dávid és Bak Ádám atyák vezetésével megtekinthették a kegyhelyet, ezt követte az eredményhirdetés.

Az eremények ITT találhatók.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria