Mikes János püspök életéről szóló könyvet mutattak be Szombathelyen

Hazai – 2024. január 26., péntek | 18:25

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg egy háromrészes sorozat első köteteként Gibba Edit Gróf zabolai Mikes János Henrik élete című könyve. A képanyagban gazdag albumot január 24-én mutatták be a szombathelyi püspöki palota Szent Pál termében.

A könyvbemutatón részt vett Székely János szombathelyi megyéspüspök; Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek; Perger Gyula plébános, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója; Gibba Edit történész, a kötet szerzője; gróf Mikes Katalin és Balogh Áron, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Diaszpóra Osztályának munkatársa.

Köszöntőjében Székely János püspök arról beszélt, hogy gróf Mikes János a Szombathelyi Egyházmegye egyik legalkotóbb erejű, távlatokban gondolkodó, nagyon sok szép dolgot létrehozó főpásztora volt. Az albumból sok mindent megtudhat az olvasó a néhai püspökről, főleg gyermekkoráról, szüleiről, tanulmányairól és az első papi éveiről.

Püspökként Szombathelyre kerülve Mikes János megemelte a papnövendékek számát, harmincról negyvenre; bevezettette a villanyvilágítást a székesegyházba; egyházmegyei takarékpénztárat alapított, kibővíttette a papi otthont. Szombathelyre hívta a szaléziakat, a verbitákat Kőszegre, Zalaegerszegre a Notre Dame nővéreit – együttműködve Pehm József apáttal, a későbbi Mindszenty bíborossal.

Mikes János volt az első olyan magyar püspök, aki repülővel utazott Rómába. Szerette a modern dolgokat, és nyitott is volt rájuk – hangsúlyozta Székely János.

A szombathelyi megyéspüspök beszédét meghallgathatják ITT.

A könyvbemutatón a szerző munkásságát és a kötetet Márfi Gyula érsek méltatta. Elmondta: Gibba Editet hittanosként az 1990-es években ismerte meg.

A nyugalmazott veszprémi érsek beszéde ITT hallgatható meg.

A Gróf zabolai Mikes János Henrik élete című könyvet a szerző, Gibba Edit történész mutatta be. Elmondta: hétéves kutatás eredménye a most megjelent album. Napi 10-14 órát töltött azzal, hogy Mikes János életét kutatta.

A második kötet az 1912-től 1935-ig terjedő időszakot mutatja majd be, azaz Mikes János szombathelyi püspökségét; a harmadik kötet pedig az 1935 utáni időszakot öleli fel.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria