Négyes diakónusszenteléssel ünnepelték a papi hivatást nagycsütörtökön Szombathelyen

Hazai – 2023. április 6., csütörtök | 19:29

Az idei nagycsütörtöki olajszentelési szentmise rendhagyó volt a Szombathelyi Egyházmegyében. Április 6-án ugyanis négy kispapot is diakónussá szentelt Székely János megyéspüspök.

A nagycsütörtöki liturgia a délelőtti olajszentelési ünnepi szentmisével kezdődik. A katolikus egyház székesegyházaiban a főpásztorok a papsággal koncelebrálva mutatják be a szentmisét, amelyet krizmaszentelési misének is neveznek. Ekkor áldják, illetve szentelik meg azokat az olajokat, amelyeket a keresztelés, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés és a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak. A papság ennek a misének a keretében, közösségben újítja meg a szenteléskor tett ígéretét.

A Szombathelyi Egyházmegyében azonban másról is szólt idén ez az ünnep. Négy fiatal kötelezte el magát Krisztus szolgálatában: Járfás Ádám, Pongrácz Benedek, Rákos József és Rátkai István papnövendékeket diakónussá szentelte Székely János megyéspüspök.

„Kegyelmi állapot, hogy a tavalyi év után idén újabb négy diakónusa van az egyházmegyének. Hosszú évek után, amikor sem diakónus-, sem papszentelésre nem került sor, hála legyen Istennek ezekért a fiatalokért. Imádkozzunk értük!” Többek között ezt kérte szentbeszédében Székely János megyéspüspök, aki arra hívta fel a diakónusok figyelmét, hogy nekik is – hasonlóan Krisztushoz – teljes önátadásban kell élniük, szolgálniuk kell az embereket. „Mi, emberek arra születtünk, hogy ajándékká tegyük az életünket. Akkor lesz valaki boldog, ha sikerült odaadnia az életét.”

Az út nem lesz könnyű, amin járnotok kell, inkább az ellenkezőjét ígérte Jézus; azonban egyvalamit megígért: soha nem hagy el minket, és ad mellénk testvéreket – figyelmeztetett Székely János. – Ha nehézségekbe ütköztök, ne ijedjetek meg, és ne feledjétek: nem magatoknak éltek, hanem szolgálni akartok, oda akarjátok adni az életeteket Istennek és másoknak. Legyetek a szabadulásban kísérői másoknak, akik nem maguknak és nem a maguk erejéből élnek – mondta a megyéspüspök. – Legyetek az imádság emberei, akik kegyelemből élnek, akik nem önmagukkal vannak tele, hanem Krisztus arcát nézik.

Székely János mindegyik diakónus jelmondatához fűzött egy-egy személyes gondolatot, majd megköszönte rokonaiknak, hogy segítik, támogatják gyermekeiket a Krisztus felé vezető úton.

A szentbeszéd után következett a diakónusok szentelése, majd az olajszentelési szertartással folytatódott a szentmise.

A frissen szentelt diakónusok bemutatkozása ITT olvasható.

A szentmise ITT visszanézhető. 

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria